Uslovi za besplatnu struju

Najsiromašniji građani uskoro će lakše dolaziti do besplatne struje i gasa, jer će, kažu nadležni, uz elektronsku upravu biti pojednostavljene procedure za dobijanje povlastica. Završeno je usklađivanje, odnosno podizanje visine primanja koja su granica za dobijanje besplatnih kilovata.

Prosečna mesečna potrošnja struje srpskog domaćinstva je oko 350 kilovat-sati, tako da besplatnih do 250 kilovata za najugroženije za neke znači pokriven i ceo račun.

Građani navode da ta povlastica mnogo znači, ali da je potrebno prikupiti obimnu dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na popust.

Ministarstvo energetike prati situaciju i procedure će biti pojednostavljene.

Besplatne kilovate, pored primalaca socijalne pomoći, mogu da dobiju i drugi u zavisnosti od visine primanja i broja članova.

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.116,35 dinara, dok je za domaćinstvo sa dva i tri člana do 20.553,09 dinara. Granica za domaćinstvo sa četiri i pet članova je do 26.985,61 dinar, a za domaćinstvo sa šest i više članova do 33.935,92 dinara.

Zahtevi se podnose lokalnim samoupravama.

"Ono što je bitno istaći – oni koji su korisnici ovog umanjenja po osnovu dečjeg dodatka i socijalno ugroženih porodica ne moraju produžavati svoja rešenja, a svi ostali, njihova rešenja važe do kraja kalendarske godine i potrebno je da podnesu novi zahtev", objašnjava Radovan Stanić iz EPS-a.

Nikola Koprivica, načelnik u opštini Prokuplje, navodi da građane o povlasticama obaveštavaju putem sredstava javnog informisanja.

"Do sada smo imali preko 500 podnetih zahteva, koji su obrađeni, najviše je korisnika socijalne zaštite i dečjeg dodatka", navodi Koprivica.

Besplatnu struju do sada je koristilo do 85.000 ugroženih građana.

Tokom šest meseci grejne sezone, mogu da dobiju i 75 kubnih metara gasa, ali to pravo koristi svega pedesetak domaćinstava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара