Dušankina borba da sačuva vid

Suočena sa bolešću, kojoj se ne predaje, i preskupim lečenjem, jedna penzionerka iz Užica je odlučila da resornom ministarstvu predoči značaj stavljanja tih lekova na pozitivnu listu. Organizovala je prikupljanje potpisa za peticiju, povezala se sa zainteresovanim udruženjima i veruje da će uspeti, jer su na žalost, degenerativne promene makule, ili žuta mrlja oka, bolest koja uzima maha.

Bolest se vodi kao retka, i mada se vezuje za stariju populaciju, ima slučajeva i među mlađima. Lekovi koji je usporavaju nisu na listi obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Leči se, uglavnom, na nekoliko privatnih klinika u Beogradu, te intervencije su za ove ljude, prevelik trošak, ali i jedino što ih može spasiti od slepila.

"Da bih mogla da vidim redovno i da vidim dobro, godišnje, s obzirom da su oba oka u pitanju, primim od pet do šest injekcija u oba oka, to iznosi oko hiljadu evra. Ja sam, za četiri godine, dala četiri hiljade evra za lečenje oba oka", kaže Dušanka Mihajlović.

Dobrivoje Bošnjaković, koji je takođe penzioner, smatra da je vreme da se nešto preduzme i plaši se da će bolest da ih košta vida.

"Kad bi čovek znao da će samo još godinu, dve, pa i da pretrpi, ali otkud ja znam da neću doživeti stotu", kaže Dobrivoje Bošnjaković.

Dušanka navodi da se u zemljama u okruženju, ovi troškovi refundiraju. Na svoj prvi upit Ministarstvu, dobila je odgovor da se slučajevi ne mogu rešavati pojedinačno, i odlučila da pokuša peticijom .

"Apelujem na sve ljude koji imaju tu degenerativnu promenu makule, takozvane žute mrlje, da se organizujemo, da organizujemo udruženje i da se obratimo institucijama", kaže Dušanka.

Uverena u pozitivan ishod svoje akcije, Dušanka joj se predaje sa posebnom energijom, svesna da će to biti pomoć i onima koji možda lečenje nisu ni započeli jer za to nemaju novca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи