Lečenje dece obolele od raka

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu godišnje od raka oboli oko 200 hiljada dece, a kod nas do 350 najmlađih. Rak je izlečiv 70 odsto, a kod nekih oblika kancera i 90 odsto dece trajno se izleči. Pored Instituta za onkologiju i radiologiju, postoji još i Institut za majku i dete, Dečja univerzitetska klinika u Tiršovoj, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Stručnjaci u svetu i kod nas ističu da se kod dece, za razliku od odraslih, ne znaju tačni faktori rizika raka. Nasledni faktor je vrlo retko zastupljen. Rak se pojavi iznenada.

"Jednostavno multifaktorijalni su uzročnici nastanka maligniteta kod dece. Što se tiče najčešćih tumora u pedijatrijskoj populaciji to su leukemije, zatim su tumori centralnog nervnog sistema na drugom mestu i limfomi. Ostali solidni tumori se javljaju u nešto nižem procentu", kaže Lejla Paripović, pedijatrijski onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. 

U dnevnoj bolnici u stacionaru Instituta leči se petnaestogodišnja Natalija Lazić iz Vladimiraca.

"Ja se sada osećam super", kaže Natalija.

Petogodišnja Maja Mladenović operisana je od tumora mozga i prima hemiotrapiju.

"Kad se probudim malo me boli stomak i muka mi je, ali mi je dobro", kaže mala Maja.

Poslednjih godina uslovi lečenja su poboljšani, ne zaostajemo za svetom. Deca se dugo leče ciklično, po nekoliko meseci, čak i godinama.

"Osim medicinskog tretmana našoj deci je obezbeđen i nastavak obrazovanja, cilj je ne izolovati ih iz vršnjačke grupacije uz adekvatnu kućnu negu u saradnji sa regionalnim medicinskim centrima po otpuštanju sa naše odeljenja", navodi pedijatar sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Marija Pudrlja Slović.

Iako se leče najsavremenijom metodom, problema ima.  

"Jedan od problema jeste regulisanje bolovanja za roditelje čija se deca leče za sada četiri meseca, a mi se trudimo da bolovanja bude koliko traje lečenje. Roditeljske kuće u Beogradu postoje tri, koje su stalno pune i postoji potreba za četvrtom, ističe predsednica Udruženja NURDOR, Joland Korora.

Korora je naglasila i potrebu za nacionalnim kancer registrom sa kojim bi roditelji pratili decu i posle perioda lečenja.

Iz Ministarstva zdravlja obećali su da će zakonski regulisati trajanje bolovanja roditelja i da će sagraditi hemioterapijsko odeljenje u Nišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво