Komšijska patrola, u otkrivanju opasnog otpada važan saveznik građani

Posle otkrića opasnog otpada u pojedinim opštinama i gradovima - država je u ceo proces uključila građane. Pozvani su da na mejl adresu ministarstva životne sredine prijavljuju takve slučajeve, a akcija već daje rezultate, kažu nadležni. Stručnjaci napominju da je briga pojedinca jedini i pravi put do zdravije sredine.

Da pod obrenovačkim naseljem sa oko 600 stanovnika ima na desetine tona toksičnog i kancerogenog otpada - nadležni su saznali od meštana. Da li bi isto reagovali u svojim sredinama - među građanima nema dileme:

A, sigurno nećete pogrešiti ako sumnjivi otpad u komšiluku prijavite na mejl objavljen na sajtu resornog ministarstva. Tako je, do sada, država saznala za desetine potencijalno opasnih lokacija:

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da su u fazi da proveravaju svaku od tih prijava.

"Siguran sam da nema prijava gde građani prijavljuju nešto lažno. Svakako, ja sam lično ubeđen da je svaka lokacija lokacija na kojoj zaista ima nekog otpada", kaže Trivan.

Poziv se, pored osnovnog cilja, tumači i kao poziv pojedincu da obrati pažnju i brine se o životnoj sredini.

Aleksandar Jovović, profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu kaže da država uvek može sa svim da se izbori kada je tvrdo rešena za tako nešto, ali država u ovom slučaju nije samo ministarstvo.

"Ali je nenormalno da se država sama bori a da je njeni građani opstruiraju na svaki način. Nije normalno da mi dopustimo da u našem komšiluku neko taloži tone i tone nekih buradi, a da niko ne reaguje na tako nešto", istakao je Jovović.

Zbog nemara, a možda i straha - ali i tome se, veruju nadležni, staje na put.

"Iz svih delova Srbije imamo prijave i ja mislim da će to tek da se događa. Mislim da je ovo tek početak, ali da li je zaista tako ili nije, to niko ne može da kaže. Za nas je bilo važno da ovu stvar obnarodujemo i da zamolimo pomoć i građane, jer je to naš zajednički interes", kaže Trivan.

"Sećate se priče kada je bio Černobilj, da su se ljudi masovno obraćali svojoj nuklearnoj elektrani za podatke o tome da li im je salata zagađena ili ne, jer su verovali u to. Ta vera u organe države, u laboratorije, u stvari takođe je jako važna", rekao je Jovović.

U borbu protiv opasnog otpada građani su uključeni pošto je na tone istog pronađeno na privatnom posedu u Obrenovcu i u krugu jedne fabrike u Novom Sadu. Da nije otkriven verovatno bi decenijama zagađivao podzemne vode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво