Čekajući ambulantu na vrhu Pešteri

Ambulanta u Karajukića Bunarima na Pešteri od polovine decembra ne radi zbog rekonstrukcije. Meštani su zato, prinuđeni da kod lekara putuju u neku od obližnih varoši. Snega ima, ali ne toliko da ovu mesnu zajednicu odseče od sveta, što se dogodi svake zime.

Karajukića Bunari su centar Gornje Pešteri. U proseku su pet stepeni hladniji od najniže temperature koja se meri u Sjenici.

"Petnaest je sela, pa u svakom selu neka ima po 150 ljudi, eto koliko zavisi", kaže Fadil Seferović iz sela Ugao.

U dotrajalu ambulantu u centru sela lekar je dolazio utorkom. Tada je pijačni dan na kome bude i 200 meštana.

Dželil Bibić iz Karajukića Bunara ističe da ima starih i bolesnih. "To je samo staro ostalo. Niko ne obraća pažnju na nas", dodaje Bibić.

I za najmanju medicinsku intervneciju, meštani Gornje Pešteri moraju do nekog od obližnjih gradova. Tutin je udaljen 30 kilometara, toliko je i Sjenica. Novi Pazar, čak 60 kilometara. Do ovih gradova, nema organizovanog javnog prevoza.

Ostaje im da sami organizuju prevoz. Zimi je to često neizvodljivo, jer sneg napada i blokira puteve.

"Svaka vejavica nanosi velike probleme. Ovde imamo veliki problem oko posipanja puta. Ja sam lično zimus imao 27 intervencija. Ljude sam izvlačio iz kanala zbog toga što se put uopšte ne posipa", kaže Blagoje Kuč iz sela Karajukića Bunari.

Opština Sjenica renovira ambulantu zajedničkom investicijom sa Kancelarijom za javna ulaganja. Radovi su trenutno u prekidu zbog niskih temperatura.

"S obzirom da izvođač ima 60 dana rok da završi, apsolutno ćemo se potruditi da se svi predviđeni radovi kvalitetno obave u tom predviđenom roku i da naši pacijenti da dobiju kvalitetniju zdravstvenu negu i zaštitu na tom području", napominje predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

Mujović ističe da će se opština zalagati kod nadležnih za mogućnost da u ambulantu puno radno vreme uposli bar medicinskog tehničara ako ne i lekara. Spremni su da u tu svrhu izdvoje sredstva iz opštinskog budžeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се