Đorđević: Penzione kartice menjaju penzioni ček

Kartice za penzionere služiće da se dokaže penzioni status, i koristiće se umesto penzionog čeka, kaže za RTS ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Zoran Đorđević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da će te kartice biti štampane o trošku države, a da će ih penzioneri podizati u Fondu PIO, ili će im stizati na kućnu adresu.

"Penzione kartice će biti podeljene tako što će biti poslate na kućnu adresu, ali mogu da se podignu i u filijalama, a svaki budući penzioner će onog trenutka kada dobije penziono rešenje dobiti i penzionu karticu", rekao je Đorđević. 

Navodi da će kartice sadržati minimalan broj ličnih podataka potrebnih za dokazivanje statusa penzionera – ime, prezime, identifikacioni broj i naziv filijale.

"Penziona kartica će penzionerima služiti da dokažu svoj status i važiće uz ličnu kartu", rekao je ministar.

Navodi da će Ministarstvo pokušati da animira kompanije koje žele i imaju mogućnosti da daju popuste penzionerima.

"Mi kao Ministarstvo uz Penzioni fond ćemo pokušati da animiramo društveno odgovorne kompanije da daju popuste penzionerima. S obzirom na to da se radi o velikom broju penzionera, nadamo se da ćemo imati dobar odziv", navodi ministar.

Kaže da su senior-kartice koje su podeljene u Beogradu izazvale veliko interesovanje i potražnju širom Srbije.

"Penzioneri širom Srbije očekuju da lokalne samouprave njima daju neki vid seniorskih kartica i popusta kako se ne bi razlikovali od penzionera u Beogradu", navodi Đorđević.

Nagradnom igrom protiv sive ekonomije 

Ističe da je država borbu protiv sive ekonomije započela 2014. godine i da je jedan vid te 'borbe' i nagradna igra "Uzmi račun i pobedi".

"Do sada je stiglo oko 500.000 koverata i imaćemo mnogo više učesnika nego prošli put", rekao je ministar. 

Navodi da građani moraju da menjaju svoje navike i da shvate da borbom protiv sive ekonomije dobijaju i oni i država.

"Moramo da menjamo navike i kulturu. Naplatom fiskalnih računa, naplatom poreza korist imaju svi – i država i građani. Država će dobiti više domova zdravlja, vrtiće... Građani veće plate...", ističe ministar.

Navodi da su većom naplatom poreza moguća veća ulaganja u državu.

"Većom naplatom poreza želimo da uložimo u državu, da svi bolje živimo. To je borba za bolji materijalni status građana, da svi bolje živimo", ističe Đorđević.

Navodi da je Ministarstvo krenulo u borbu protiv rada na crno.

"Ministarstvo rada je krenulo i sa borbom protiv rada na crno. Znači svi zajedno učestvujemo u borbi protiv sive ekonomije, i u budućnosti ćemo imati sve više takvih akcija", rekao je ministar.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Upitan o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, navodi da je održana javna rasprava, da su implementirane sve dopune relevantnih institucija, te da je siguran da će Zakon biti usvojen ove godine.

"Sada imamo sektor koji se bavi pitanjima ravnopravnosti u ministarstvu, a Savet za rodnu ravnopravnost proističe iz nadležnosti ministarstva. Kada imamo sektor koji se bavi time u okviru ministarstva, nema potrebe više za tim koordinacionim telom", objašnjava Đorđević.

Navodi Švedsku kao primer dobrog zakona o rodnoj ravnopravnosti. 

"Švedski model želimo da iskoristimo kao dobar primer, da iskoristimo njihovo iskustvo. Oni će nam pomoći ne samo u izradi, već nam daju sugestije sada na Nacrt zakona a kasnije će sa nama pratiti implementaciju i u hodu pomoći ako bude potrebe da ga menjamo", navodi ministar.

Zakon o Starom sajmištu

Kada je u pitanju Zakon o Starom sajmištu, Đorđević navodi da je radna grupa završila Nacrt zakona i da je on predat ministarstvu, te da očekuje da uskoro bude poslat na skupštinu.

"Radna grupa koja je radila Nacrt zakona je predala isti Ministarstvu. Očekujemo da uskoro Zakon bude u proceduri. Mislim da Srbija treba da ima jedan takav zakon i ne sme da zaboravi sve ono što se dešavalo jer to će biti najbolji garant da nam se to nikada više ne desi", zaključio je ministar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво