Marković: Sretenjski ustav jedan od najdemokratskijih

Istoričar Predrag Marković kaže za RTS da je Sretenjskim ustavom Srbija postala demokratskija zemlja od Francuske, Austrije, Rusije. Dodaje da je knez Miloš bio div državništva i da nije pravio razliku između države i svog imanja.

Predrag Marković rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je Srbija spojila dve divne tradicije i da nijedna zemlja to nema.

"Jedna tradicija je borbena, imamo narod koji se podigao na ustanak. Nijedan narod nije uspeo kao Srbi, a posle je donet i Sretenjski ustav, najdemokratskiji ustav istočno od Belgije i Francuske", napominje Marković. 

Dodaje da u jednoj generaciji koja se krije od "seče knezova", dolazi do ustanka i najdemokratskijeg ustava.

"Tim ustavom je Srbija postala demokratskija zemlja od Francuske, Austrije, Rusije. U tom periodu Srbija najviše liči na Ameriku, sve srpske porodice imaju istu priču", objašnjava istoričar Marković. 

Napominje da je knez Miloš bio div državništva.

"On nije pravio razliku između države i svog imanja i vodio je državu kao posed. Jako važno je to što je sprečio stvaranje plemstva. Nijedan Milošev Srbin nije mogao da ostane bez imovine, država ga je štitila i znao je šta je državni interes", kaže Marković. 

Ističe da su svake godine Srbi hteli da ga ubiju i zbace.

"Ali Miloš ne samo da je preživeo zbacivanje s vlasti nego se i vratio", kaže Marković.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи