Pukovnik Talijan preuzeo dužnost načelnika Vojne akademije

General-major Goran Zeković predao je, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i rektora Univerziteta odbrane general-majora Mladena Vurune, dužnost novoimenovanom načelniku Vojne akademije pukovniku Miroslav Talijanu u Vojnoj akademiji.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vulin je istakao da emocije ili iskazivanje emocija nisu svojstveni vojnicima, ali da smo danas imali prilike da ih vidimo i da ih čujemo, zato što emocije govore kako se doživljava ova visokoškolska ustanova, govore sa koliko ljubavi poštovanja i strasti se ona vodi i u njoj se radi, živi i školuje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Želim da se zahvalim generalu Zekoviću na godinama čestite, časne i uspešne službe, na životu posvećenom odbrani ove zemlje i pripremama za odbranu ove zemlje, na životu dostojanstvenog i čestitog vojnika, koji ima šta da ostavi iza sebe", istakao je Vulin, dodajući da iza generala Zekovića ostaju rezultati zbog kojih ga svi cene i poštuju.

On je, takođe, čestitao pukovniku Talijanu dodajući da se od njega očekuje mnogo, kao što se mnogo očekuje i od svakog čoveka koji nosi uniformu, a od njega i više.

Kaže da je njegov zadatak da ovoj visokoj i časnoj instituciji omogući da raste, da napreduje, da se prilagođava vremenu.

"Ništa ne počinje od nas, ništa nije počelo danas. Sve što smo radili, radili smo tako što smo bili oslonjeni na one pre nas, i pokušavali, što je mera našeg uspeha, da unapredimo ono što su činili oni pre nas, a da ostanemo dostojni onih koji će tek koračati i koji će se osloniti na nas. Ništa ne počinje od nas i samo tako možemo da koračamo dalje, osećajući vrednost i veličinu zemlje, naroda i institucije za koju radimo i kojoj pripadamo", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, istorija Srbije je istorija borbe za slobodu, a borba za slobodu se vodila ratovima.

Mnogo urađeno za vreme Zekovićevog mandata

Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna naglasio je da je tokom trogodišnje službe generala Zekovića na mestu načelnika Vojne akademije ta visokoškolska ustanova uradila mnogo toga – osnovala Srednju stručnu vojnu školu, unapredila Centar za simulacije i učenje na daljinu i akreditovala sve studijske programe na svim nivoima vojnog školovanja i usavršavanja.

Na funkciji načelnika Vojne akademije, rekao je on, naslediće ga pukovnik Talijan, oficir koji je stasao u Vojnoj akademiji i Školi nacionalne odbrane. Na osnovu svih njegovih dosadašnjih rezultata, naveo je general Vuruna, siguran je da pukovnik Talijan neće samo uspešno komandovati i rukovoditi Vojnom akademijom, već će u nju uneti i vrednost više.

Obraćajući se okupljenima, general Zeković je istakao da mu je bila čast da rukovodi ustanovom kakva je Vojna akademija. On je istakao da su iza njega rezultati koji su plod timskog rada svih zaposlenih u toj ustanovi.

Pukovnik Talijan istakao je da nova dužnost za njega predstavlja zadovoljstvo, jer dolazi na čelo ustanove u kojoj se školovao i koja mu je omogućila da ostvari svoj san i postane oficir.

"Istovremeno, osećam i zebnju zbog velikog izazova pred kojim se nalazimo, a to je potreba da Vojnu akademiju, koja uspešno ostvaruje svoju misiju više od dva veka, ne samo održimo, već je u organizacionom i funkcionalnom pogledu unapredimo i razvijemo", rekao je novopostavljeni načelnik Vojne akademije, ističući da se u tome mora početi potpunim promišljanjem iskustva iz prošlosti i kritičkom analizom stvarnosti.

Današnja primopredaja bila je prilika da general Vuruna uruči generalu Zekoviću Plaketu Univerziteta odbrane za doprinos razvoju vojnog obrazovanja.

Pukovnik Talijan, koji je Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića nedavno postavljen na tu dužnost, bio je na čelu Škole nacionalne odbrane, a general Zeković, nakon više od tri decenije vojne službe, odlazi u penziju, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво