Poglavlje 27 – najobimnije i najskuplje u procesu pristupanja EU

Do juna bi trebalo da se završi Nacrt predloga pregovaračke pozicije za poglavlje 27 o životnoj sredini, koje je najobimnije i najskuplje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. U naredne tri decenije u zaštitu životne sredine treba da se uloži 15 milijardi evra.

Poslednjih dana povećano je zagađenje vazduha u mnogim gradovima, zbog magle, automobila, fabričkih dimnjaka, kućnih ložišta, što je uobičajena zimska slika i samo jedan od ekoloških problema.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ističe da postoje gradovi u Srbiji u kojima u pojedinim periodima godine ne može da se diše.

"Hoćemo da pričamo o kvalitetu zemljišta koje je prilično zagađeno ili o svemu ovome što sada nalazimo kao 'zakopano blago' koje se zove opasni otpad u Srbiji, ili ćemo pričati o podzemnim vodama koje su zagađene zbog toga što nam je zagađeno zemljište", napominje Trivan.

Zakoni su nam poput evropskih, ali je problem njihova primena.

Anđelka Mihajlov iz Pregovaračkog tima za poglavlje 27 smatra da su najveći problemi infrastruktura za zaštitu životne sredine, za otpadne vode, otpad, za pijaću vodu.

Ivan Karić, šef Pregovaračke grupe 27, kaže da formalno-pravno u ovom trenutku, Srbija zadovoljava forme koje se od nje očekuju kada je u pitanju Zeleni fond.

"Ono što suštinski ne funkcioniše na pravi način jeste finansiranje životne sredine i namensko trošenje sredstava", dodaje Karić.

Od eko-takse prošle godine naplaćeno je oko deset milijardi dinara, a budžet za životnu sredinu je upola manji.

"Tri puta moramo da budemo pametniji nego u bilo kom drugom poglavlju da obezbedimo ova sredstva i da okrenemo logiku kako da ovo pitanje pretvorimo umesto troška u investiciju", poručuje šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević.

Evropska komisija je spremna da pomogne i da obezbedi polovinu od potrebnih 15 milijardi evra, pod uslovom da ostatak Srbija sama pronađe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво