Kako Karlovčani slave svog zaštitnika

Vinari slave svog zaštitnika Svetog Trifuna. Na današnji dan zvanično počinje i orezivanje vinove loze. U Sremskim Karlovcima, tradicionalno, vinari ovaj dan obeležavaju na poseban način.

Privilegiju da prvi oreže čokot vinove loze ima kum. Svake godine se, među poznatim karlovačkim domaćinima, bira novi.

"Tako da je čast i obaveza da se bude kum. To znači da se pripremi slava, kao i svaka druga slava", kaže vinar Milan Đurđić.

Slava se obeležava na Oglednom dobru za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a među gostima i vitezovi.

"Vitez vina znači biti u skupini koja promoviše kulturu vina, gajenje vinove loze, širenje na ovim prostorima", navodi Milenko Pavlović, član viteškog reda "Subotički pesak".

Uz crkveni obred za rodnu godinu, čokoti se zalivaju vinom, da bi se vinogradu povratila snaga posle zime.

Skoro svaka kuća u Sremskim Karlovcima ima svoj vinograd, a ovde u vinogradu fakulteta, studenti se obučavaju o prvim koracima kada je reč o grožđu. Uskoro ih očekuju i novine.

"U toku je formiranje laboratorije za brzu analizu vina, koja će biti na usluzi svim vinarima iz Vojvodine i naravno šire, gde će moći u roku od nekoliko minuta, ili najviše dvadeset četiri sata, da dobiju sve one parametre koji su im bitni za praćenje kvaliteta grožđa, nakon berbe, pa do gotovih vina", kaže direktor Departmana za vinogradarstvo Dragoslav Ivanišević.

Karlovčani ne sumnjaju u kvalitet svog vina. U Sremu se bave vinogradarstvom već osamnaest vekova, od vremena starih Rimljana. Dionisa su zamenili Svetim Trifunom, a zadržali verovanje da će, ako danas pada kiša ili sneg, godina biti plodna.

broj komentara 0 pošalji komentar