Počasna paljba na Kalemegdanu, Niškoj i Petrovaradinskoj tvrđavi

Povodom obeležavanja 15. februara – Dana državnosti Republike Srbije, danas je na Savskoj terasi na Kalemegdanu izvršena počasna paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa u skladu sa naređenjem koje je tim povodom dao predsednik Republike Srbije. Počasna paljba izvedena je istovremeno i na Niškoj i Petrovaradinskoj tvrđavi.

Paljbi koju je izveo gardijski bataljon Vojske Srbije prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, kao i brojni građani. 

Ove godine, počasna artiljerijska paljba izvedena je istovremeno, u 16 časova, na Kalemegdanu, Niškoj tvrđavi i Petrovaradinskoj tvrđavi.

Počasnoj paljbi u Nišu prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i komandant Prve brigade KoV brigadni general Željko Petrović. 

Sa Petrovaradinske tvrđave odjeknula je počasna paljba od deset topovskih plotuna koju je izvela Gardijska brigada Vojske Srbije po naredbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a povodom Dana državnosti.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da sama činjenica da se počasna paljba u isto vreme izvodi u tri grada Srbije i da njoj prisustvuju pripadnici MUP-a i Vojska Srbije – pokazuje državno jedinstvo i zajedništvo.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je počasna paljba snažna simbolika kojom se danas Srbija odužuje precima koji su svim građanima ostavili slobodu i zavet da se bore za modernu i nezavisnu zemlju, te da se bore za svoju decu kako bi Srbija bila uvažena i respektovana od strane međunarodnih prijatelja i saradnika, ali i od strane sopstvenog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Komandant Kopnene Vojske Srbije i brigadni general Željko Petrović poručio je da Dan državnosti predstavlja najveći praznik u Srbiji, ocenivši da je počasna paljaba uoči predstojećeg praznika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu idealna prilika da se pokaže državno jedinstvo, pogotovo što se to dešava u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара