Kako su meštani Ivanje sagradili komšinici kuću

Solidarnost još jednom na delu u Zapadnoj Srbiji – 56-godišnja Gora Ljujić iz prijepoljskog sela Brančići, zahvaljujući komšijama, više ne živi u neuslovnoj, staroj, porodičnoj kući.

U bespuću prijepoljskog sela Ivanje, kilometrima daleko od prvih komšija, odmah pokraj stare, gotovo srušene kuće, Gora Ljujić dobila je novi dom. Sada, uz svoje skromno stado koza, bez zebnje i straha za ličnu bezbednost, čeka najdraže goste – one koji su joj podarili krov nad glavom.

"Bilo je teško, spavala sam na jednoj drvenoj klupi. Sada je fino, imam novu kuću", priča Gora.

Od slučajnog saznanja da je tu, na petnaestak kilometara od njih, sama u trošnoj kući, i uz samo povremenu novčanu pomoć iz lokalnog budžeta, od poziva na solidarnost i akciju, do useljenja u novi dom, prošlo je godinu dana istrajnog rada i angažovanja gotovo svih.

"Morali smo se organizovati da napravimo put da bi materijal dopremili, desetak jačih firmi je učestvovalo iz naše opštine, Stara Raška je učestvovala, i uspeli smo", kaže Branislav Tomašević, predsednik MZ Ivanje.

Senad Jonović, vlasnik firme "Jonović gradnja", podseća da se nalaze u multietničkoj sredini.

"Ovde žive i Bošnjaci i Srbi zajedno, što je bio jedan glavni motiv da se svi uključe i da, pošto sarađujem sa mnogim privrednicima, uključimo i njih", rekao je Senad.

I sve početne sumnje u uspešnost akcije nestale su s prvim donacijama. Neko je dao novac, neko građu, stolariju, dnevnicu ili prvu platu, i kuća je sada tu.

"Bila sam čvrsta u svojoj nameri da tu akciju privedem do kraja, jer ona je deo naše zajednice", istakla je Svetlana Divac, član MZ Ivanje.

Uz njihovu veru i upornost, Gora je sada na sigurnom. Sada razmišlja kako da obezbedi seno za prehranu skromnog stada.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 14. feb 2018, 23:43)
Dragan Nis [neregistrovani]

Idemo Ljudi

Tako je Ljudi, Hvala vam Ljudi.