Priznanje "Večernjih novosti" za Tamaru Grujić

Autorka serijala "S Tamarom u akciji" Tamara Grujić je među dobitnicima nagrade "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig godine. Ona je dobila srebrnu plaketu za humanost.

"Čast mi je što sam u društvu impresivno humanih, časnih, plemenitih i odvažnih ličnosti – laureata ove prestižne nagrade. Zahvaljujem, u svoje ime i u ime mog tima Večernjim novostima na ovom izuzetnom priznanju koje se dodeljuje već 55 godina", poručila je Tamara Grujić.

Podsetila je da su kroz 54 epizode emitovane na Prvom programu RTS-a sprovedene akcije pomoći za 54 porodice na teritorijama opština severa Kosmeta, juga i istoka Srbije. Renovirano je ukupno oko 4.300 kvadrata, donirano 15 plastenika, zasađeno privrednim kulturama oko dva hektara zemlje.

Tamara Grujić je najavila da će u ovoj godini, sa timom koji broji 20 članova, pomoći porodicama na istoku i zapadu Srbije. TV format "S Tamarom u akciji" se emituje na RTS-u od marta 2016. godine.

Žiri je za dobitnika zlatne plakete za pojedinačni najplemenitiji podvig izabrao Ivana Ristića, starijeg vodnika Prve brigade VS u Pančevu, koji se, naočigled mnogobrojnih posmatrača, bacio na nasilnika i spasio život žene koju je muškarac pokušao da ubije nožem.

Zlatna plaketa za dečji najplemenitiji podvig dodeljena je Jovani Leposavić, šesnaestogodišnjakinji iz Beograda i golmanki ŽFK Crvena zvezda, koja je posle borbe sa karcinomom male karlice, iz koje je izašla kao pobednik, organizovala niz humanitarnih akcija za najmlađe onkološke pacijente.

Za kolektivni najplemenitiji podvig, zlatna plaketa dodeljena je monahinjama manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina, koje su svoj život posvetile ženama ometenim u razvoju.

Posthumanu zlatnu plaketu dobio je Aleksandar Ćup iz Novih Banovaca, koji je prošle godine izgubio svoj život kada je pokušao da pomogne ljudima koji su "puntom" udarili u bankinu.

Pored Tamare Grujić, dobitnici srebrne plakete su i saobraćajni policajac Ivan Ember iz Temerina, koji je sprečio naoružanog "bombaša" da uđe u gradski autobus i aktivira bombu, ali i komunalni policajci Igor Milosavljević i Miloš Nikolić iz Beograda jer su sprečili ubicu sa nožem u ruci, koji je ispred Centra za socijalni rad Rakovica ubio ženu i sina, i tako sprečili veći masakr.

Osnivači Fejsbuk grupe "Multiart - Vozači i iznajmljivači velikog srca Srbija", Jelena Marković i Boris Bijelović, koja organizuje besplatne odmore za porodice sa decom sa teškoćama u razvoju, malignim oboljenjima i retkim bolestima, takođe su dobitnici srebrne plakete.

Nagradu su dobili i mesar iz Kuršumlije Ljubomir Antonijević, koji je spasio osamdesetogodišnjeg Milosava Vučićevića iz požara, vatrogasac Miodrag Rajković iz Niša, poznatiji kao "čovek sa zaleđenim trepavicama", koji je tokom Badnje večeri 2017. godine na auto-putu kod Aleksinca više od osam sati spasavao ljude zavejane u koloni, zatim Milun Đačić iz Mišićeva kod Subotice, koji je zaštitio ljude u lančanom sudaru na auto-putu Novi Sad – Subotica, gde je više od sat i po vremena trčao auto-putem mašući zaštitnim prslukom dajući znak drugim vozilima da zakoče na vreme.

Srebrnom plaketom nagrađen je i Marijan Arsić, stolar iz Vučaka kod Kruševca, koji je u julu prošle godine iz nabujale Zapadne Morave spasio Dragana Tripkovića iz Velike Drenove kod Trstenika.

Rodoljub Nićiforović iz Pariza dobio je srebrnu plaketu za plemenitost jer je, od NATO bombardovanja do danas, darovao 5.960 stipendija studentima i srednjoškolcima iz Srbije, a vatrogasci "Blazing to Serbia" iz Južnog Velsa, koji već deceniju pomažu našem narodu, opremaju srpske vatrogasne stanice, grade kuće, renoviraju bolnice, spremaju paketiće za mališane u siromašnim krajevima Srbije, takođe su dobili nagradu Večernjih novosti.

Dobitnik današnje srebrne plakete bio je i desetogodišnji dečak Farhad Nuri iz Avganistana, smešten u Centru za azil u Krnjači, koji je svoj slikarski talenat pretočio u crteže koje je 9. avgusta izložio u humanitarnoj postavci "Treba nam ljubaznost – san jednog desetogodišnjaka", a sakupljeni novac od prodaje dao za lečenje dečaka Nemanje Damčevića, obolelog od tumora na mozgu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво