Čekajući razrešenje situacije na Univerzitetu u Kragujevcu

Situacija na Univerzitetu u Kragujevcu uskoro bi trebalo da se razreši. Zapisnici su stigli, nađeno je nekoliko manjih i jedna veća nepravilnost. Univerzitet ministarstvu treba da odgovori na navode inspekcije, posle čega će se znati i dalji koraci. S obzirom na to da je za mnoge fakultete i univerzitete ovo izborna godina, evo kako izglada procedura izbora, ali i razrešenja rektora.

Rektora univerziteta bira i razrešava Savet univerziteta. Po najnovijem Zakonu o visokom obrazovanju čini ga 55 odsto predstavnika zaposlenih, 30 odsto predstavnika koje imenuje Vlada i ostatak su predstavnici studenata.

"Statut Univerziteta, a ne Zakon, propisuje i dužnosti rektora, osim onih najvažnijih koje su delimično propisane Zakonom i propisuje postupak za imenovanje rektora i postupak za razrešenje rektora. Znači praktično sve je u nadležnosti Saveta univerziteta", ističe prof. Miodrag Popović, generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Rektora, ukoliko načini krivično delo, Savet smenjuje u roku od 10 do 15 dana. Ista mera preduzima se i ako uradi nešto nelegalno

"To su vrlo precizne stvari koje zavise od nalaza odgovarajuće inspekcije. Tek posle toga ako inspekcija da nalog za razrešenje, a Savet ne postupi po tom nalogu, onda ministar može da interveniše", objašnjava Popović.

A u slučaju Univerziteta u Kragujevcu, Univerzitet treba da odgovori na navode inspekcije najkasnije do 20. februara.

"Autonomija univerziteta nama vezuje ruke, mi možemo tek odreagovati kada inspekcijski nalazi budu vrlo negativni. Ako oni prihvate to što je inspekcija naložila, onda će oni morati te mere da preduzmu. Ako odbiju, onda se otvara mogućnost da ministar može da reaguje. Čitav pravni timovi to izučavaju, jer da neku stvar presečem preko kolena, svi vi biste me pitali što narušavam autonomiju univerziteta. Ovih dana mi intenzivno radimo na tome da se Agencija za borbu protiv korupcije probudi, da kaže šta je njen stav", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako su nadležnosti Ministarstva male, pozvana je i etička komisija da kaže svoj sud.

"Tako da budite ubeđeni da će ova priča imati epilog kakav mora da ima, a da mi radimo onako kako nam Zakon nalaže i ne možemo brzati", naglašava Šarčević.

Sam Nacionalni savet za visoko obrazovanje u ovakvim slučajevima može Ministarstvu da prosledi prijavu sa molbom da se izvrši inspekcijski nadzor. Ako je reč o nastavi od Komisije za akreditaciju se traži vanredni nadzor kvaliteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара