Počela obnova internata Vojne gimnazije

Počela je obnova internata Vojne gimnazije u okviru koje će biti rekonstruisane sve učeničke sobe i zajedničke prostorije, a radove su obišli predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ministarstvo odbrane objavilo je Konkurs za upis 87 kandidata na Vojnu akademiju i 25 kandidata na Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije.

Predsednica Vlade je izjavila da je Vojna gimnazija "jedna od najboljih škola, ponos Beograda i Srbije", kao i da je važan segment sistema odbrane.

"Učenici Vojne gimnazije su među elitom i krajnje je vreme da im obezbedimo bolje uslove za rad i učenje", rekla je premijerka i podsetila da u Vojnoj gimnaziji na jedno mesto konkuriše više od 20 kandidata.

Ona je dodala da je važno da se sistemu odbrane kaže "hvala", što je već učinjeno kroz povećanje plata, obezbeđivanjem stanova, ali i na ovaj način poboljšavnjem uslova za školovanje srednjoškolaca i akademaca.

"Tako smo došli do rekonstrukcije Vojne gimnazuje, internata i Vojne akademije", rekla je Brnabić i dodala da je u saradnji s Gradom Beogradom predviđeno da se zgrada Vojne gimnazije proglasi spomenikom kulture, te će time biti obezbeđeno stalno finansiranje održavanja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je za prvu fazu obnove Vojne gimnazije izdvojeno više od 30 miliona dinara.

"Ova deca su elita i najbolje što imamo. Ova deca imaće najbolje moguće uslove za život. Kada uđete u bezbednosni sistem Srbije, vi ste ušli u društvo najboljih", kazao je Vulin.

Rektor Univerziteta odbrane general major Mladen Vuruna podsetio je da je Vojna gimnazija deo Univerziteta odbrane i da učenici koji završe tu gimnaziju obično nastavljaju obrazovanje u Vojnoj akademiji.

Vuruna je rekao da je u toku konkurs za upis učenika u Vojnu gimnaziju i za prijem kandidata na Vojnu akademiju i pozvao sve zinteresovane da se prijave.

U internatu je 516 učenika Gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

broj komentara 0 pošalji komentar