Srbija dobila prvi institut od nacionalnog značaja

Odlukom Vlade Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Srbiju i tako stekao status nove vrste istraživačke ustanove u kojoj će se obavljati prioritetna naučna istraživanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je Vlada 23. januara donela odluku kojom je podržala rešenje Komisije za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija koja je u decembru prošle godine ustanovila da Institut za fiziku ispunjava svih 11 zakonom definisanih uslova.

"Institut za fiziku zaslužuje da dobije takav status. Ovde se u poslednjin nekoliko godine vratilo 40 naših uglednih istraživača iz sveta", rekao je Šarčević novinarima na današnjoj svečanosti povodom promene naziva Instituta.

Ministar je dodao da Institut za fiziku godinama daje značajan doprinos promovisanju nauke i da je jedna od retkih naučnih ustanova u Srbiji koja uspešno sarađuje i sa privredom.

Podsetio je da je pre manje od dva meseca potpisan ugovor kojim se na Institutu za fiziku pokreće jedan od prioritetnih inovacionih projekata Republike Srbije – obrazovno-inovacioni centar Verokio. 

Objašnjavajući da novi status ne podrazumeva i dodatna finansijska sredstva od države, direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević naveo je da je sticanjem titule "od nacionalnog značaja" ta ustanova dobila priliku da, osim naučne, razvija i druge komponente.

"To znači kako sve ovo može da služi za državu i društvo. Nismo se borili za ovaj status zbog nekih budućih budžeta, već da vidimo da li neko želi ovo čime se mi bavimo, a mi vidimo da to može na mnogo načina da koristi društvu", poručio je Bogojević.

Napomenuo je da se u Srbiji nedovoljno koristi kapacitet obrazovanih i to što Institut ima najbolju naučnu infrastrukturu u zemlji.

"Mi ne proizvodimo samo doktore nauka koji rade na Instititu, sve veći broj njih odlazi u IT sektor koji raste 20 odsto godišnje. Želimo da pomognemo i u toj oblasti", naveo je Bogojević.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović ukazao je da Institut za fiziku čini oko deset odsto naučne produkcije, a da je kadrovski potencijal najjači adut te ustanove i da istraživači učestvuju u više od 100 naučnih projekata.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević istakao je da je Institut kao vodeća naučnoistraživačka ustanova u regionu zaslužio novi status zbog značajnog doprinosa u prenošenju naučnog znanja ka privredi, publikacijama u uglednim časopisima i široke međunarodne saradnje.

"Ovo priznanje je značajno i za sam Univerzitet budući da je Institut za fiziku jedan od 11 instituta koji su naši članovi, a što nas čini vodećom naučnoistraživačkom organizacijom u regionu", zaključio je Bumbaširević.

U Institutu za fiziku, koji je osnovan 1961. godine, radi oko 200 istraživača, a 36 njih odsto ima najviša naučna zvanja što ga je i preporučilo za status prvog instituta od nacionalnog značaja u Srbiji.

Naučnici Instituta za fiziku intenzivno sarađuju sa Evropskom laboratorijom za nuklearna istraživanja CERN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара