Sećanje na stradale logoraše u Nišu

Pre 76 godina na današnji dan organizovano je bekstvo 105 logoraša iz nacističkog logora na Crvenom krst u Nišu. Svake godine se u Memorijalnom kompleksu "12. februar" obeležava taj datum u znak sećanja na stradale, a danas, takođe njima u čast, Narodni muzej u Nišu otvara novu izložbenu postavku

Mnoge potresne priča ostaće neispričane i posle ove izložbe, kažu autori nove postavke istoričari Ivana Gruden Milentijevič i Nebojša Ozimić, ali je važno da se svaka priča, za koju postoje tragovi, ne zaboravi.

"Svaki logor je mesto gde se svi izjednačujemo i mesto odakle svi izlazimo sa saznanjem da su nekada postojali neki neljudi i da mi takvi ne treba da budemo", kaže Nebojša Ozimić, kustos istoričar.

Ivana Gruden Milentijević, kustos istoričar kaže da je trebalo izdvojiti šta zavređuje pažnju da bi bio integralni deo nove postavke, tako da će biti mnogo novih dokumenata, fotografija i ličnosti koje su bile u logoru. 

Posebno mesto nove postavke imaju pojedine porodice - Žilnik. Radman, Levi, sudbine logorskih lekara, a prikazani su i napori organizacije Crveni krst da u to zlo doba bude od pomoći.

"Sve te životne priče koje smo ispričali na neki način ovde su bile inspiratine za mene i pokrenule su me da na ovaj način opremim ovaj prostor", rekla je Olivera Nikolić, arhitekta.

Koncentracioni logor u Nišu osnovan je 1941. godine kao prihvatni, odavde je na hiljade zarobljenika prebacivano u druge logore širom Evrope ili odvođeno na Bubanj na streljanje.

Osim što je poznat po bekstvu organizovanom 12. februara 1942. godine, logor na Crvenom krstu jedini je logor koji je danas u funkciji muzeja u Srbiji. Autori nove postavke sa posebnim pijetetom skreću pažnju na dečiji kutak.

"Često se događalo da deca nisu išla istim transportom kao i roditelji pa su ostajala sama u logoru i izjave logoraša koje govore o toj jevrejskoj deci koja su praktično napuštena i sama u logoru - to su meni napotresniji detalji", rekla je Ivana Gruden Milentijević.

Posle davne 1967. godine kada je priređena prva izložba u logoru, ovo je druga postavka na spratu logorske zgrade, dok je multimedijalna izložba u prizemlju otvorena 2013. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво