Kad zamiriše kulen, ko razmišlja o bezbednosti?

Tokom zimskog perioda u Srbiji se održava veliki broj zabavno-turističkih manifestacija, gde su u prvom planu razni lokalni kulinarski specijaliteti i proizvodi od mesa. Proveravali smo koliko potrošači mogu biti sigurni u kvalitet i zdravstvenu ispravnost ovih proizvoda. I da li o tome misle dok isprobavaju specijalitete.

Šunka, čvarci, slanina, kobasice i kulen mame sa štandova gotovo svih turističkih i etno manifestacija u Srbiji: neke su poput mužljanske "Čvarkijade", "Slaninijade" u Kačarevu ili "Kobasicijade" u Turiji i Belom Blatu posvećene upravo ovim delikatesima, kada se proda na desetine tona raznih prerađevima od mesa.

Organizatori manifestacija insisitiraju da svo meso upotrebljeno za proizvodnju prerađevima mora biti pregledano i odobreno.

Marina Vulović iz poljoprivrednog gadzinstva iz Čente kaže da je meso pregledano. "Sve to mi jedemo i naša deca. Sve je pod kontrolom", naglašava Vulovićeva.

Ištvan Požar iz organizacionog odbora "Kobasicijade" u Belom Blatu rekao je da su od prodavaca koji će prodavati svoje meso na štandovima uzeta potvrda od veterinara da je meso pregledano. Kako je istakao, neće dozvoliti nikome da prodaje ako nema potvrdu.

Veterinaski institut u Zrenjaninu jedna je od akreditovanih ustanova za kontrolu namirnica životinjskog porekla.

Specijalista higijene i tehnologije namirnica Jelena Krasić rekla je da je proizvođač u obavezi da prekontroliše sirovinu pregledom mesa na trihinelu, a posle je u obavezi da pregleda gotov proizvod na higijenu procesa i bezbednost.

Kontrolu proizvoda naknadno mogu proveravati inspekcijski organi, jer cilj je kvaltetan i zdravstveno siguran proizvod u slobodnoj prodaji. Pogotovo jer je sve više posetilaca turističko-zabavnih i etno manifestacija iz Srbije i inostranstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи