Isti posao - različita plata

Teško je dokazati da zarađujete manje od kolege, osim ako nemate uvid u njegovu platu. U tom slučaju možete podneti pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ili pokrenuti postupak pred sudom. U Srbiji su primanja izjednačena u javnom sektoru, dok za privatni nema podataka. Upućeni kažu da je diskriminacija najčešća u stranim korporacijama.

Nije redak slučaj, da žene zarađuju manje od muških kolega na istim pozicijama, pokazuju iskustva Udruženja poslovnih žena.

"Žene koje su zaposlene i koje rade su naravno opterećene raznim stvarima koje pored svog posla moraju da obavljaju. Postoje i stereotipi da žene ne mogu da odgovore na sve zadatke koje im poslodavci zadaju tako da je to dovelo do toga da se naparavi takva razlika", smatra Olivera Popović iz Udruženja poslovnih žena

Tu razliku ne pravi direktor programerske firme u kojoj 40 odsto zaposlenih čine pripadnice lepšeg pola.

"Proverio sam kolege i koleginice na testu, u prodaji, računovodstvo - nisam našao taj primer. Što se mene tiče lično ako ste vi dobri u svom poslu to određuje vašu platu. Ako ste vi lepši od kolege to može biti samo plus, nikako minus", kaže privrednik Nebojša Matić.

Minus u zaradi samo zato što su žene, češće beleže one u EU nego u Srbiji. Republički zavod za statistiku računa da zarađuju 8,7 odsto manje od muškaraca. Međutim, retko se odlučuju da dokažu da su diskriminisane.

"Imali smo do sada samo jednu pritužbu za koju se ispostavilo da to u praksi nije bila istina. I pitanje je na koje podatke bismo zaista naišli kada bi postojala zakonska obaveza javnog objavljivanja plata", istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Nejednako vrednovanje nije dobro 

Nejednako vrednovanje, objašnjavaju upućeni, nije dobro za međuljudske odnose niti za ekonomiju. Ostavlja posledice i na ličnom planu.

Popovićeva je rekla da je dosta žena otišlo u preduzetničke vode iz nužde - ostale su bez posla ili nisu mogle da se dovoljno dokažu, a imale su energiju i sposobnost. Kako dodaje, ima i s druge strane da su se obeshrabrile i povukle, da su izgubile sampouzdanje.

Podstrek da prijave diskriminaciju uskoro stiže od Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Priprema se publikacija u kojoj su zabeležena iskustva iz drugih zemalja gde su žene dokazale da su u neravnopravnom položaju.

"Upravo ona je posvećena teretu dokazivanja, načinu prikupljanja dokaza, može pomoći i onima koji odluče da se ovom temom bave pa i da prijave diskriminaciju", navodi Jankovićeva.

Podatak da muškarci zarađuju i petostruko više od koleginica na istim pozicijama nedavno je uzdrmao Britanski javni servis. Zbog nejednakih primanja jedna urednica podnela je ostavku. Šestorica televizijskih voditelja pristala su na smanjenje plata.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 11. feb 2018, 15:39)
Ано нимбус [neregistrovani]

Па и није баш тако

У социјализму је важио принцип "свако доприноси колико може а добија колико се трудио". Ми смо били у социјализму где је принцип, темељ друштва био брига о човеку. У комунизму је зацртани принцип "доприносиш колико можеш, добијаш колико ти треба" (ако имаш троје одличне деце на школовању, имаћеш већа примања од оног ко је при крају радног века и већ је извео децу на пут: Примања могу бити у виду стипендија, а не само плата). Они који знају како је било у хуманом (а сиромашном) друштву, сада замагљују младима ситуацију као да смо били "радио, не радио - свира ти радио" друштво. А знано је СВИМА да шта је изграђено у социјализму - у време транзиције од око 25 година нису могли ни да окрече. Тек сад се освежавају фасаде зграда у већим градовима.

(nedelja, 11. feb 2018, 15:19)
anonymous [neregistrovani]

razlicite place - normalno na zapadu

Pogotovo u privatnom sektoru. ..
nije to komunizam. .

(nedelja, 11. feb 2018, 14:54)
anonymous [neregistrovani]

Неки не знају основна људска права

Капитализам је дискриминација по дефиницији. Односно једно без другог не иде.

(nedelja, 11. feb 2018, 14:20)
Carko [neregistrovani]

obavestenje

To se zove beneficirani radni staz...

(nedelja, 11. feb 2018, 14:13)
anonymous [neregistrovani]

Re: Komunizam ili kapitalizam?

Petre, platu u Srbiji određuje sistem zvani "ofrlje". Nikakve veze nema sa rezultatima rada, sa učinkom, poslodavci jednostavno prema našem zakonu o radu radniku rade šta hoće od njeha zahtevaju i što ni po jednom normalnom zakonu ne bi mogli, a da ne moraju da ga plate. A to "po pučinku" okači mačku o rep. Plata je tajna, inače otpiriš sa posla. pa kako onda možeš da znaš koliko je tvoj učinak realno vrednovan u odnosu na, recimo kolegu koji radi pored tebe?
Lepo je na svaku vest ili komentar odgovoriii onako "školski" i teoretski, ali umesto te, kako kažeš "ideologije koje ne možemo da se rešimo", a o kojoj pojma nemaš, jer rad po učinku nije izmišljen petog oktobra, već je postojao i u SFRJ, I ne samo rad, već i ono najvažnije, nagrađivanje prema radu.
A sada po demokjratskoj ideologiji ima samo rada, ali nema para.

(nedelja, 11. feb 2018, 13:30)
anonymous [neregistrovani]

Mjesecna primanja,za isti posao,razlicita su...

...u razvijenim drzavama,u modernim prosperititevnim firmama za isti posao plate su razlicite,satnica je ista ali visina dodataka po raznim osnovama razlicita je i mislim,u vecini firmi placa se i minus cca 6 % ili u plusu do 40 % (zavisi od statuta firme), visinu odredjuje ko je odgovoran...ps,plata je tajna i otkrivanje visine je,cesto je razlog za otkaz.

(nedelja, 11. feb 2018, 13:09)
Tz [neregistrovani]

Uravnilovka...

...je postojala u komunistickim propagandama. Ja se ne slazem da radno mesto treba da odlucuje o visini zarade vec UCINAK na random mestu. To je jedini nacin uspesnog vodjenja biznisa. Oni koji se boje rada bore se za uravnilovku da bi se ugurali u neku drzavnu firmu (kod nas I u svetu je isto) I da dobiju dobru I jednaku platu bez obzira na njihov ucinak. Mnogo je lakse takvima da kukaju nego da rade. Ukoliko zaista mislite da toliko vredite, otvorite sopstveni biznis I svima placajte jednako. Uz to, mozete i da uspete jer ste veoma sposobni, vredni, ravnopravni...svi ce vas voleti.
Pozdrav od biznismena koji radi a ne kuka.

(nedelja, 11. feb 2018, 12:51)
PetarNS [neregistrovani]

Komunizam ili kapitalizam?

Platu ne odredjuje radno mesto vec rezultati rada na tom radnom mestu.
Tako da je potpuno normalno da dve osobe na istoj poziciji imaju razlicitu platu...

Ideologija svi smo jednaki samo je koren komunizma kog ne mozemo da se resimo.

(nedelja, 11. feb 2018, 10:50)
anonymous [neregistrovani]

plate

Nije tacno da su plate u javnom sektoru ujednacene.Uzmite za primer Civilno lice iste strucne spreme i istog radnog mesta u Policiji i Vojsci pacete da se veoma iznenadite.Da li ova vlast ima smelosti i snage da to ispravi?

(nedelja, 11. feb 2018, 10:47)
anonymous [neregistrovani]

Uzas

Ja sam mislio da smo pre 30 godina ukinuli komunizam.