Kuršumlija: Nasilje se sve češće prijavljuje, doneseno 29 presuda

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji omogućava zabranu prilaska žrtvi i udaljavanje počinioca iz stana, ohrabrio je mnoge da nasilje prijave. Tako je i u Topličkom okrugu. Samo u Kuršumliji, Centru za socijalni rad je prošle godine prijavljeno 66 slučajeva porodičnog nasilja, dvostruko više nego u 2016. godini.

Do juče su o nasilju uglavnom ćutale i žrtve i svi koji su za njega znali. Danas nasilje prijavljuju oni koji ga trpe, a sve češće njihovi rođaci, komšije ili slučajni svedoci. Za žrtvu to nekada može da bude jedini spas.

"Nisam se nikom obraćala, žalila, razmišljam sam – možda sam nešto kriva, možda sam nešto rekla, neće više i tako prvi put, drugi put, treći put... Na kraju su komšije pozvale policiju i zahvalna sam im na tome", kaže žrtva nasilja.

Neke od žrtava spas pronalaze u Sigurnoj kući. Za one iz Topličkog okruga najbliža je u Nišu. Tamo trenutno boravi osam žena i petoro dece.

"Ako su one s njim i dalje u kontaktu, oni se i dalje služe manipulativnim radnjama i često se dešavalo da im one opet poveruju i da su ponovo pokušavale da nastave život sa nasilnikom", rekla je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Jedna od štićenica objašnjava kako je ponovo došla u Sigurnu kuću.

"Bila sam već, izašla sam na nedelju dana. On me opet našao, pokušao opet da vrši nasilje, ja sam ga prijavila policiji i tako sam opet ovde jer tamo nisam bila bezbedna. Ovde sam i da ojačam, da se stabilizujem", kaže ova žena.

Pre novog zakona, koji zabranjuje kontakt nasilnika sa žrtvom, svaka druga žena se iz Sigurne kuće vraćala nasilnicima. Sada je taj broj prepolovljen.

"Konačno su negde žene ili osobe koje su trpele nasilje shvatile da nasilje u porodici nije privatna stvar već opšti problem", rekla je Jordanka Vrcelj iz Centra za socijalni rad u Kuršumliji.

Ističe da prilikom otkrivanja nasilja žrtva nije ta koja je kriva, već je odgovornost isključivo na počiniocu.

Prema podacima MUP-a u Topličkom okrugu je za proteklih sedam meseci, od kada se primenjuje novi zakon, izrečeno 197 hitnih mera zabrane kontakta i prilaska žrtvi kao i udaljavanje iz stana.

Kuršumlijski sud je prošle godine doneo i 29 presuda za nasilje u porodici. Za to krivično delo najčešće je izricana uslovna ili zatvorska kazna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи