Vrhunska (HD) tehnologija u RTS-u

Radio televizija Srbije, prva u regionu počeće da emituje signal iz reportažnih kola visoke definicije, odnosno HD (high definition) reportažnih kola.

Sliku koju će prenositi prva digitalna reportažna kola, sa 12 kamera i jednom tzv. super slow(super sporom) kamerom, gledaoci će moći da vide već u decembru.

Super slow kamera prva je kamera te vrste u Televiziji Beograd ali i u ovom delu Evrope.

U januaru 2009. trebalo bi da stignu još jedna dititalna reportažna kola ali bez super slow kamere. Ta kola moći će da se povežu sa prvim pa će RTS moći da prenosi i najzahtevnije sportske događaje koristeći digitalni signal i čak 24 kamere.

U februaru stižu i 2 tonska automobila, odnosno tonske režije, kojima će RTS prenositi sve vrste koncerata.

"To je, naravno, veliki iskorak za nas u tehničkom smislu a isto tako i u programskom smislu, rekla je direktorka Tehnike Televizije Beograd, Milena Vučetić.

Ona je dodala da se RTS, sa dosadašnjim kapacitetima, mučio da prenosi sve interesantne događaje ali će nove tehničke mogućnosti to promeniti.

"Ovo će u svakom slučaju u mnogome povećati našu mogućnost da obradimo sve ono što je neophodno da naši gledaoci vide, a drugo kvalitet koji će izaći iz ovih kola, pa za sada nema boljeg u svetu," rekla je direktorka Tehnike RTS-a.

Posle 1983. ovo su prva reportažna kola koja je RTS kupio, vredna su 3.715. 000 evra, a iz Bejzinstouka u Engleskoj do Košutnjaka, HD kola teška 22,8t, putovala su 3 dana.

Digitalna reportažna kola jedan su od poklona gledaocima za 50 godina postojanja Televizije Beograd, ali i zaposelnima među kojima je i reditelj Veselin Grozdanić.

"Više od 30 godina sam u Televiziji Beograd, odnosno RTS-u, više od 4 500 direktnih prenosa, odnosno programa uživo, ali danas sreći mojoj nema kraja i zaista se to vidi, mi smo svi presrećni. Ovo je nova i prava priča, jedan veliki korak napred za Televiziju Beograd, i za Sportski program za koji najčešće i najrađe radim prenose" rekao je Grozdanić.

Tehnički i produkcioni tim će se u narednih 15-ak dana upoznati sa novom digitalnom tehnologijom, a planirano je da prvi prenosi budu urađeni krajem decembra. Kada su sportski događaji u pitanju, prvi pravi test je prenos Partizanove utakmice u Ligi šampiona, 7.januara i u februaru, utakmica Federejšn kupa koji se održava u Beogradskoj areni.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво