Vrhunska (HD) tehnologija u RTS-u

Radio televizija Srbije, prva u regionu počeće da emituje signal iz reportažnih kola visoke definicije, odnosno HD (high definition) reportažnih kola.

Sliku koju će prenositi prva digitalna reportažna kola, sa 12 kamera i jednom tzv. super slow(super sporom) kamerom, gledaoci će moći da vide već u decembru.

Super slow kamera prva je kamera te vrste u Televiziji Beograd ali i u ovom delu Evrope.

U januaru 2009. trebalo bi da stignu još jedna dititalna reportažna kola ali bez super slow kamere. Ta kola moći će da se povežu sa prvim pa će RTS moći da prenosi i najzahtevnije sportske događaje koristeći digitalni signal i čak 24 kamere.

U februaru stižu i 2 tonska automobila, odnosno tonske režije, kojima će RTS prenositi sve vrste koncerata.

"To je, naravno, veliki iskorak za nas u tehničkom smislu a isto tako i u programskom smislu, rekla je direktorka Tehnike Televizije Beograd, Milena Vučetić.

Ona je dodala da se RTS, sa dosadašnjim kapacitetima, mučio da prenosi sve interesantne događaje ali će nove tehničke mogućnosti to promeniti.

"Ovo će u svakom slučaju u mnogome povećati našu mogućnost da obradimo sve ono što je neophodno da naši gledaoci vide, a drugo kvalitet koji će izaći iz ovih kola, pa za sada nema boljeg u svetu," rekla je direktorka Tehnike RTS-a.

Posle 1983. ovo su prva reportažna kola koja je RTS kupio, vredna su 3.715. 000 evra, a iz Bejzinstouka u Engleskoj do Košutnjaka, HD kola teška 22,8t, putovala su 3 dana.

Digitalna reportažna kola jedan su od poklona gledaocima za 50 godina postojanja Televizije Beograd, ali i zaposelnima među kojima je i reditelj Veselin Grozdanić.

"Više od 30 godina sam u Televiziji Beograd, odnosno RTS-u, više od 4 500 direktnih prenosa, odnosno programa uživo, ali danas sreći mojoj nema kraja i zaista se to vidi, mi smo svi presrećni. Ovo je nova i prava priča, jedan veliki korak napred za Televiziju Beograd, i za Sportski program za koji najčešće i najrađe radim prenose" rekao je Grozdanić.

Tehnički i produkcioni tim će se u narednih 15-ak dana upoznati sa novom digitalnom tehnologijom, a planirano je da prvi prenosi budu urađeni krajem decembra. Kada su sportski događaji u pitanju, prvi pravi test je prenos Partizanove utakmice u Ligi šampiona, 7.januara i u februaru, utakmica Federejšn kupa koji se održava u Beogradskoj areni.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 13. feb 2009, 14:36) - Vladimir [neregistrovani]

Ocekujemo HD 1080

Nadam se da ce RTS uskoro poceti da emituje prvi program u HD 1080p(High Definition) tehnici.
Samo napred sa uvodjenjem novih tehnologija.

(petak, 13. feb 2009, 14:12) - Veselin Grozdanić [neregistrovani]

Super slow kamera

U pravu ste! Na toj utakmici ste zaista videli rad super slou kamere. Taj prenos je paralelno sa nama, za nemačko gedalište, radila jedna njihova kompanija. Kao dobre kolege i profesionalci međusobno smo razmenili neke od signala pa ste tako i u načem prenosi videli efekat rada ove kamere! Zahvaljujući pristigloj
HD opremi uskoro ćete i u RTS-ovim prenosima uživati u efektu super usporenja bitnih detalja sportskih događanja. Veselin Grozdanić, reditelj

(četvrtak, 18. dec 2008, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

Super slow kamera

svaka cast na opremi, nadam se da ce biti atraktivniji i bolji prenosi utakmica od sada, nalik onim u spaniji i engleskoj. Mislim da je takva jedna super slow kamera bila na prenosu zvezda-bayern na marakani prosle godine, voleo bi da znam da li je tako , jer sam primetio veliku studijsku kameru bocno do out linije terena koju rts do tada nije imao.

(nedelja, 30. nov 2008, 10:30) - Nemacka [neregistrovani]

RTS

VELIKI POZDRAV
super je da se jednom usavrsi i rts i da se ubuduce emituje vise kanala na satelitu da i mi u svetu gledamo sta se sve radi u srbiju.
imam jednu kritiku do kada ce na satelitu da daju bolji program,za sada su previse vesti na svaki sata iste vesti se ponavljaju ceo dan i da se ne prekida neka emisija zbog vesti.
pogledajte malo javni servis kako se radi u nemackoj na ard i zdf .

(nedelja, 30. nov 2008, 01:43) - osmani [neregistrovani]

Na pravom ste putu

svaka cast RTS na pravom ste putu samo napred,sad smo jos blizu evrope

(subota, 29. nov 2008, 20:45) - Dragan Lazic [neregistrovani]

High Definition reportazna kola

High definition prvencu zelimo dug i uspesan zivot. Cestitam, ovo je momenat koji otvara novo poglavlje u istoriji Radiotelevizije Srbije

(subota, 29. nov 2008, 20:15) - jovanovic [neregistrovani]

Svaka cast

Odlicna vest i konacno stvarno svaka vam cast sada ce mi biti jos draze gledati RTS. Nadajmo se i sam par HD Kanala