Pravni fakultet domaćin takmičenja u poznavanju evropskog prava

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu ovog vikenda studenti 12 evropskih univerziteta takmiče se u poznavanju evropskog prava. Nadmetanje se održava već tri decenije, a Beograd je prvi put jedan od domaćina regionalnog takmičenja.

U Beograd su, kažu, došli da bi pobedili, jer najbolji odlaze u finale koje se održava u Luksemburgu u Evropskom sudu pravde.

"Pripremali smo se tri meseca za takmičenje u Beogradu i jedva čekamo da to sutra predstavimo i takmičimo se protiv drugih fakulteta", kaže Manuel Megijas, student Univerziteta u Lucernu.

"Celog semestra smo se pripremali. Svako ko je došao ovamo nada se pobedi", navodi Marija Buhna, studentkinja Univerziteta u Edinburgu.

Osim u Beogradu, takmičenja se istovremeno održavaju i u Edinburgu, Solunu i Lucernu. 

"Izbor mesta takmičenja zavisi od studenata i volontera, njihove želje da odgovore postavljenim zadacima i motiva da organizuju takmičenja", ističe Danijela Kruma iz Evropskog udruženja takmičenja simulacija suđenja.

Prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milena Đorđević objašnjava da je tematika koju to takmičenje razmatra materija prava Evropske unije.

"Tematika koja ovo takmičenje razmatra tiče se materija prava Evropske unije, materije koja je izuzetno aktuelna u zemljama EU, ali i u zemljama koje, kao Srbija, pretenduju na članstvo u EU", dodaje Đorđevićeva.

Takmičenje je prilika da se uporede studijski programi evropskih univerziteta.

"Naši brendovi su takmičenje u medijskom pravu, takmičenje u arbitražnom pravu, čak nešto što je retko, skoro jedinstveno, imamo simulaciju suđenja u antičkoj Grčkoj", navodi profesor Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović smatra da su takva takmičenja prilika da se kolege iz sveta upoznaju sa uslovima studiranja u Beogradu, ali i to kako je živeti u Srbiji.

Tako se naši budući pravnici pripremaju za deset međunarodnih takmičenja. Za mesec dana su domaćini svetskog takmičenja iz arbitražnog prava.

broj komentara 0 pošalji komentar