Drugi program Radio Beograda obeležio 60 godina postojanja

Pre 60 godina počelo je emitovanje Drugog programa Radio Beograda. Oglasio se najpre kao eksperimentalni program i radio je samo nedeljom. Od 1963. počelo je svakodnevno emitovanje. Na njegovoj talasnoj dužini začet je novi zvuk, oslobođen oficijelnog tona.

U Kamenoj sali Radio Beograda obeležen je rođendan i dodeljeno priznanje "Nikola Milošević" za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

To priznanje pripalo je Zoji Bojić za delo "Antički istoriografi umetnosti i kalistrat o skulpturi" – o pet najznačajnijih antičkih istoriografa, Filostratu starijem i mlađem, Kalistratu, Pliniju starijem i Vitruviju, zanimljive teorijske potke.

"Počela sam sa idejom da je postojala antička istoriografija umetnosti. To ranije niko nije na taj način, u svetskim okvirima, a naravno ni kod nas, prepoznao", rekla je Zoja Bojić.

Glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda Radoman Kanjevac kaže da je taj program jedinstven na širokom medijskom prostoru – od Budimpešte do Atine i od Rima do Bukurešta.

"To je program na kojem načešće možete da čujete ono čega nema na drugim programima. Dakle, ozbiljan sadržaj, razgovor, kulturu dijaloga, najkvalitetniju muziku, dokumentarni program, dramski program", rekao je Kanjevac.

Iako je rođen kao drugi i dugo nosio tu odrednicu u imenu, uvek je po mnogo čemu bio prvi. Novi zvuk na talasnoj dužini, tada Drugog programa, danas Radio Beograda 2, predstavljao je pojavu savremenijeg, neobaveznijeg programa koji je pokazao radio u novom svetlu.

"Biti drugi u našem slučaju nije značilo samo biti drugačiji, već biti kreativniji, moderniji i zabavniji", kaže njegov glavni urednik.

"Dnevni rič slušanosti Radio Beograda 2 je 400.000 ljudi, što je značajan auditorijum, a mi ćemo se truditi da povećanjem čujnosti, odnosno mreže predajnika, digitalizacijom i novim digitalnim platformama učinimo taj broj slušalaca većim", rekao je direktor Radio Beograda Milan Nedić.

U istoriju Programa ušle su i njegove legende, novinari i voditelji. Odlomke iz njihovih emisija moći ćemo da čujemo baš tamo gde su nastajale – na multimedijalnoj izložbi pod nazivom "Biti drugi", a njihova imena biće u leksikonu "Ko je radio na radiju".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво