Mihajlovićeva: Ne zatvarajmo oči pred nasiljem

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je još jednom pozvala društvo da ne zatvara oči pred nasiljem i apalovala na svest da nasilje nije privatna stvar i da se naselnici moraju prijaviti.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović kaže da su zločini u kojima su u poslednja dva dana ubijene tri žene i jedno nerođeno dete duboko potresli naše društvo.

"Svirepa ubistva u kojima i deca stradaju govore nam da pored zakona koje donosimo, moramo kao društvo više da radimo - da sa decom od malih nogu razgovaramo o ovoj temi, da ne zatvaramo oči pred nasiljem koje se dešava oko nas i da prijavljujemo nasilnike", rekla je Mihajlovićeva.

Kako kaže, nasilje nije privatna stvar, danas je to komšijina žena, sutra možda naša sestra, ćerka ili majka.

Mihajlovićeva je istakla da je u borbi protiv nasilja prevencija veoma važna, zbog čega je neophodno rodnu ravnopravnost uključiti u obrazovni sistem, što je predviđeno i u Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je Koordinaciono telo pripremilo.

"Najdelotvorniji put prevencije nasilja je rad sa najmlađima - da ih učimo u školi i kod kuće da je nasilje neprihvatljivo, da treba da poštuju jedni druge i da brinu jedni o drugima. Jedino na taj način možemo graditi nenasilno društvo", rekla je Mihajlovićeva.

Ukazala je i na važnu ulogu medija u borbi protiv nasilja nad ženama, pozivajući ih da na primeren način izveštavaju o tome.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво