Uskoro počinje kampanja "Teži ravnoteži" – pomoć u prevenciji gojaznosti

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je pokretanje Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti – jednog od najvećih zdravstvenih problema savremenog doba.

Program pokreću Ministarstvo zdravlja i prehrambena industrija, a podržaće je "Koka-Kola" sistem u Srbiji. Program će biti usmeren prvenstveno prema deci.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetio je "Koka-Kola" sistem u Srbiji i razgovarao sa mendžmentom o postojećim, ali i budućim zajedničkim projektima.

"Prevencija gojaznosti istovremeno je i prevencija dijabetesa (šećerne bolesti). Procene su da će u narednom periodu biti na stotine miliona više obolelih u svetu od dijabetesa tipa 2, ako se ne krene sa prevencijom i ne bude vodilo računa o ishrani i fizičkim aktivnostima", rekao je Lončar.

Naglasio da će zajedničkom akcijom pokušati da uđu u svaku školu, jer je cilj da se deca usvoje zdrave stilove života.

Kampanja pod nazivom "Teži ravnoteži" imaće za cilj da kroz informativno-edukativne aktivnosti sa potrošačima doprinese usvajanju zdravih načina ponašanja građana, koji se odnose na ishranu i fizičku aktivnost.

Generalni direktor "Koka-Kola HBC Srbija" Aleksandar Ružević naglasio je da da su posebno ponosni na projekte koje realizuju poslednjih nekoliko godina sa Ministarstvom zdravlja, kao što su Banka humanog mleka i Škola roditeljstva.

Već je realizovano, kako je rekao, deset škola roditeljstva, a u ovoj godini planirano je otvaranje još deset.

"U narednih 30 dana startovaće zajednički Nacionalni program za prevenciju gojaznosti, gde smo partneri sa Ministarstvom zdravlja", rekao je Ružević.

U toj kompaniji dodaju da su svesni promena navika potrošača, te se i oni kao kompanija menjaju – proizvode napitke sa smanjenim sadržajem šećera u različitim veličinama pakovanja.

Na taj način žele potrošačima da olakšaju kontrolu unosa šećera, a informacije o napicima predstavljene su na vidnom mestu na pakovanjima.

Poštuju, kako navode, preporuke Svetske zdravstvene organizacije o preporučenoj količini unosa šećera i žele da budu deo rešenja i programa koji se sprovodi širom sveta u cilju smanjenja gojaznosti.

Nakon razgovora sa menadžmentom o budućim projektima, ministar zdravlja obišao je fabriku "Koka-Kola HBC Srbija".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи