Srbija otvorena za investitore u zelenu ekonomiju

Država mora da spreči dramatično zagađivanje životne sredine opasnim otpadom i poveća investicije u zelenu ekonomiju, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na Konferenciji Američke privredne komore o upravljanju otpadom. Ambasador Kajl Skot izjavio je da je zaštita životne sredine jedno od najvažnijih pitanja koja Srbija treba da reši na putu ka Evropskoj Uniji i da su američke kompanije veoma zainteresovane za investiranje u ekološke projekte u Srbiji.

Zeleno brdo iznad Los Anđelesa ustvari je jedna od pet velikih deponija iz kojih se gasovi sakupljaju i sprovode do elektrana. U Srbiji, koja oskudeva u energentima, mnogo toga što može da se preradi i iskoristi, završava na smetlištima koja se mogu videti i u blizini ekskluzivnih hotela.

U naseljenim mestima, ali i u prirodi širom Srbije nalazi se više hiljada divljih deponija na koje se bacaju stare gume, akumulatori, automobili, baterije, otpadna ulja, elektronski uređaji, koji se takođe smatraju opasnim otpadom.

Veliki deo tog otpada, umesto što zagađuje zemljište, vodu i vazduh, mogao bi da se reciklira. Lokalne samouprave, po zakonu, imaju obavezu da naprave spisak divljih deponija i da ih uklone.

"Pitanje je da li bi ova količina opasnog otpada koji je zakopan svuda po Srbiji bila baš tolika da je bilo više i na vreme subvencija za one koji bi trebalo da se ozbiljno bave ovim poslom. U zelenoj ili cirkularnoj ekonomiji se krije mogućnost zapošljavanja na hiljade ljudi i investiranje koje se meri milijardama evra", kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Srbija je otvorena za investitore u zelenu ekonomiju. Već je uspostavljena saradnja sa američkom državom Merilend.

"Saradnja ide napred i ja mislim da je to dobar znak, ali ima još više američkih preduzeća koja imaju iskustvo i koja su spremna da podele to iskustvo sa Srbijom i da stvorimo iskustvo za buduću saradnju", kaže ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

U naredne dve do tri decenije u projekte zaštite životne sredine u Srbiji neophodno je uložiti 15 milijardi evra.

broj komentara 0 pošalji komentar