Evropski grant za srpske leksikografe

Evropska komisija je dodelila pet miliona evra istraživačima iz 15 zemalja, među kojima je i Srbija, za razvoj leksikografske infrastrukture u okviru programa za istraživanje i inovacije "Horizont 2020", saznaje "Tanjug" u Centru za digitalne humanističke nauke (CDHN).

U nagrađenom projektu ELEKSIS, koji traje četiri godine, Srbiju predstavlja Centar za digitalne humanističke nauke.

"Horizont 2020" predstavlja do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 milijardi evra, koje će biti uložene od 2014. do 2020. godine.

Direktor Centra za digitalne humanističke nauke Toma Tasovac navodi da su srpski rečnici deo evropskog kulturnog nasleđa i zaslužuju da u elektronskom obliku budu dostupni svima.

"Imajući u vidu da se kod nas isuviše često ne pravi razlika između deklarativne brige o srpskom jeziku i konkretnog dugoročnog ulaganja u razvoj jezičkih resursa i jezičkih tehnologije, ovaj projekat će biti od izuzetne važnosti za srpsku kulturu", rekao je Tasovac Tanjugu.

U projektu učestvuju institucije iz Austrije, Bugarske, Danske, Estonije, Izraela, Irske, Italije, Mađarske, Nemačke, Portugalije, Slovenije, Srbije, Holandije, Češke i Španije. 

Projektu će se preko Centra za digitalne humanističke nauke pridružiti i istraživači iz instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Institut i Centar uspešno sarađuju već nekoliko godina. Radujemo se nastavku saradnje i mogućnosti da zajedničkim snagama doprinesemo izgradnji srpske i leksikografske infrastrukture", rekla je za Tanjug Snežana Petrović, naučni saradnik ISJ SANU.

Od svog osnivanja 2008. godine Centra za digitalne humanističke nauke razvija digitalne alate i metode sa ciljem da istorijsko, književno, kulturno i umetničko nasleđe učini dostupnim i upotrebljivim za kreativne računarske intervencije. 

Od 2015. godine Centar funkcioniše u sklopu Fakulteta za medije i komunikacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво