Skup i kontraskup povodom godišnjice smrti Nedića

Skup povodom godišnjice smrti predsednika srpske vlade za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, Milana Nedića, u centru Beograda, umalo se izrodio u incident, kada je gotovo došlo do fizičkog obračuna.

Skup su organizovali članovi malo poznatih organizacija "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija", koji su palili sveće i držali govore o Nediću, a "kontraskupove" su predvodile beogradske organizacije DS i LDP i poneki levičarski pokreti, uz "tradicionalne" povike –"fašisti", "nećete proći", te "bando crvena".

Skup je održan na mestu na kojem je, prema zvaničnoj istoriografiji, Nedić izvršio samoubistvo, ili je ubijen, kako veruju oni koji ga nazivaju "srpskom majkom" za vreme okupacije.

Obezbeđivala ga je policija, čiji su pripadnici napravili "živi zid", a kada su pojedinci uspeli da se provuku kroz njega, intervenisali su i sprečili moguću tuču.

Jedan od organizatora, Marko Dimitrijević rekao je novinarima da su njihovi oponenti veštački pokušali da naprave skandal: "Oni su politikanti, koji su tu došli zbog predizborne kampanje", tvrdi Dimitrijević i dodaje da se "ranije nisu bavili tom temom".

U prilog tome je podsetio da je za vreme vlade Vojislava Košutnice, u kojoj je DS imala devet ministara, u Nemanjinoj 11, među portretima svih premijera Srbije centralno mesto zauzimao portret Milana Nedića.

"Njima to tada nije smetalo, bili su ravnodušni jer je njihova idelogija moć i novac. Kada su bili na vlasti njih ta tematika nije zanimala. Sve to rade zbog predizborne kampanje", zaključio je Dimitrijević.

Funkcioner Demokratske stranke Balša Božović kaže da su "nenacistički i neofašistički" pokreti prošle godine "stidljivo" odali pomen Nediću, a da su ove godine ohrabreni, jer vlast u Srbiji nije primenila zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve neofašističke skupove.

Podsetio je i da su na današnji dan "neonacisti" ubili glumca Dragana Maksimovića, a da do danas niko nije osuđen, niti kažnjen.

U Višem sudu u Beogradu vodi se, inače, proces u kojem naslednici Nedića traže da se on rehabilituje.

Poslednje ročište bilo je 23. januara ove godine, a naredno je zakazano za 26. mart.

Zahtevom za rehabilitaciju naslednici traže i da im se vrati njegova imovina.

Nedićevi potomci traže od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u srpskoj javnosti, koja uglavnom smatra da je Nedić zločinac i kolaboracionista i da sud treba da odbije njegovu rehabilitaciju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво