Ko zarađuje od ujeda pasa lutalica?

U proteklih šest godina opštine i gradovi isplatili su milione evra građanima za naknadu štete od ujeda pasa lutalica, ukazuju u Naledu. Samo Beograd mesečno za naknadu štete i sudske troškove u proseku plaća oko sedam miliona dinara, pokazuju zvanični podaci. Kako smanjiti broj pasa lutalica i napada na građane, ali i kako stati na put onima koji bi da zloupotrebe pravo na naknadu štete?

Da dođu do novca, neki ne biraju sredstva. Spremni su čak i da provociraju ili insceniraju ujed pasa lutalica, jer znaju da to može dobro da se naplati - i po nekoliko desetina hiljada dinara, pričaju upućeni.

"Ljudi čak koriste vilice uginulih pasa kako bi sami sebi naneli povredu. Ima slučajeva da cele porodice, bukvalno svakog člana porodice ujede pas, tako da su to na neki način organizovane grupe ljudi, koje se na taj način finansiraju, odnosno izdržavaju", navodi Nebojša Žugić iz Naleda.

Pošto su u protekle tri godine, od oko 500 zahteva za naknadu štete, utvrdili da je u 50 došlo do zloupotrebe, nadležni u Valjevu uveli su nova pravila. Od prošle godine pored lekarskog izveštaja zahtevaju snimak sa infektivnog odeljenja i fotografiju mesta na kome se ujed dogodio. Tako su, ističu, za naknadu štete isplatili oko osam miliona dinara manje nego 2016.

Milan Gajić, predsednik Komisije za naknadu štete od ujeda pasa lutalica u Valjevu, ukazuje da se dešava da neki građani istovremeno prijave gradu Valjevu za odštetu i javno-komunalnom preduzeću.

"Dešava se da dijagnoza lekara nije u korelaciji sa fizikalnim nalazom. Dešava se da vlasnički pas ujede građanina, a oni ga prijave kao psa lutalicu", dodaje Gajić.

U Beogradu su takve zloupotrebe na nivou statističke greške, kažu nadležni. Prestonica, uveravaju, ima novca za čipovanje pasa. Lutalice se, kažu, masovno sterilišu, ali ih posle toga, osim ako nisu agresivne, vraćaju na ulicu, jer je svih pet azila puno.

Novi azili nisu rešenje 

Ipak, rešenje ne vide u novim azilima, jer njihovo održavanje dosta košta, već u rešavanju uzroka problema.

"Uvođenjem reda u evidenciju vlasničkih pasa, jasnim čipovanjem svih vlasničkih pasa, njihovom kontrolom, kontrolom neželjenog podmlatka, naročito izbacivanje tog podmlatka na javne površine i revnosnim kažnjavanjem neodgovornih vlasnika", objašnjava Stanislav Stefanović iz Sekretarijata Beograda za komunalno-stambene poslove.

Načine za efikasnije sprovođenje kaznene politike predložili su resornom ministarstvu, ali kažu da konkretnih pomaka još nema. A nema ni dovoljno reda u radu komisija koje odlučuju o pravima građana na naknadu štete od ujeda uličnih pasa, upozoravaju u Naledu. Svaka, kažu, radi po nekim svojim pravilima.

Tako, na primer, nije isto da li vas je pas ujeo u Beogradu ili u Valjevu, jer za istu povredu komisije mogu odrediti različiti iznos naknade štete.

"U sastavu komisija negde imate veterinara, negde nemate, negde imate lekara, negde nemate lekara, negde su to činovnici. Kada ne postoji jedna regulativa to naravno otvara mogućnost postojanja zloupotreba i od strane samih komisija", ističe Nebojša Žugić.

Naled predlaže da komisije u celoj Srbiji rade prema istim procedurama, da se napravi baza podnosilaca zahteva za naknadu štete od ujeda pasa lutalica i da sudovi ujednače praksu.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. feb 2018, 09:05) - Драагооољуб [neregistrovani]

Пси луталице

Причате свашта! Па зар их није било и педесетих и шездесетих година, када није била помама за кућним љубимцима. Није се то тада ни тако звало. Нека су из најбоље куће, чим се нађу на улици и има их више о три понашају се као чопор вукова! И свакако им није место на улици да се слободно шетају и нападају и децу и одрасле!! И чиповани, и кастрирани - није им место да се слободно крећу градом! Читам малопре неки коментар; - а да ли сте видели "окице" преплашеног детета кога је напао пас луталица. Склони смо да разумемо јадне напуштене псе а нисмо склони да разумемо децу, старце и одрасле које нападају ТИ јадни и напуштени пси!!! Какав смо то народ дражи су нам пси од деце!!?

(ponedeljak, 05. feb 2018, 02:33) - anonymous [neregistrovani]

Ko da skloni pse?

Ko ih je tu izbacio? Mozda bas neki Vas rodjak? El ste prijavili ikad nekog poznanika/rodjaka za kog znate da je izbacio psa na ulicu ili citavo leglo? Ili mislite da psi na ulici su pali sa neba?

(nedelja, 04. feb 2018, 18:21) - anonymous [neregistrovani]

Sudska praksa, zakoni i prevaranti

Neka malo razmisle ovi mrzitelji pasa, a i ovi iz opština i gradova o sledećem: sa ovakvim zakonima i sudskom praksom sve opštine će isplaćivati odštete bez obzira na to da li imaju 1000 ili 1 psa na ulici... To je tako i dokle god se to ne promeni nema nam spasa. Pa kako to da pre 20 godina kada je pasa na ulicama bilo i više nije bilo niti jednog odštetnog zahteva??? Razmislite.

(nedelja, 04. feb 2018, 13:58) - Goga [neregistrovani]

Strašno

Kako Vi mislite treba poubijati sve pse lutalice a vlasnike ne kaznjavati? Kada sledeci put sretnete nekog psica na ulici, pokusajte se staviti u njegov polozaj i dobro pogledajte njegove okice. Nadam se da ce se probuditi ono dobro u Vama. Pozdrav.

(nedelja, 04. feb 2018, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

A ko će da plati strah od pasa

Nije me pas ujeo, ali sam više puta imao napade od pasa. Odbranio sam se. Da li znate koji je strah u čoveku kada ga napadne pas? Ko će to da plati?
Sklonite pse sa ulica! Ama dokle bre više da se beži i zaobilaze čoporovi pasa u gradovima.

(nedelja, 04. feb 2018, 13:17) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

nisu uvek pare

U Nemackoj,gradu gde ja zivim,nema ni jednog jedinog psa lutalice na ulicama.Kako je to ovde moguce a u Srbiji nemoguce? Jos smo mi daleko sa uredjenjem drzave i nisu uvek pare u pitanju na sta se cesto vadimo bilo o cemu da se radi.

(nedelja, 04. feb 2018, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

Jednom sam u Beogradu u blizini zel. i autobuske stanice video, veliki coper pasa, toliko.....

.......pasa nisam video za 35 god. u citavoj - Australiji!

(nedelja, 04. feb 2018, 12:04) - 2018 [neregistrovani]

I kazne

Uz sterilizacije i sprovoditi debele kazne za izbacivanje pasa i legala.

(nedelja, 04. feb 2018, 10:17) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

uspavljivanje

Zar se za manje pare ne mogu ti psi lutalice uspavati a ostatak novca upotrebiti na neke potrebnije stvari ?

(nedelja, 04. feb 2018, 09:48) - Kata [neregistrovani]

Sterilizacija

Cipovanje i jeste obavezno po zakonu. Kao sto je po zakonu kaznjivo nehumano postupanje prema zivotinji, organizovanje i prisustvovanje borbama pasa, nepruzanje pomoci povredjenoj zivotinji, drzanje zivotinje u nehumanim uslovima za zivot... Samo sto zakon nema ko da sprovodi! A resenja za trenutnu situaciju postoje. Samo sto nema ko da ih usvoji i sprovede. Za pocetak sprovodjenje obaveznog cipovanja i obavezna sterilizacija pasa koji se ne drze radi daljeg priploda.