Obnova Fatihovog mosta, simbola grada na Limu

U prijepoljskom naselju Šarampovo, počela je rekonstrukcija jednog od najstarijih mostova na Limu. Sredstva za obnovu mosta obezbedila je Kancelarija Vlade za upravljanje javnim radovima, dok je posao poveren Konzorcijumu firmi “Novi Pazar putevi”, “Jedinstvo Sevojno” i “Putevi Užice”. Vekovima jedan od najkorišćenijih mostova, na ulazu u Prijepolje, simbol je grada i svedok bogate istorije tog kraja.

Dve obale i rastojanje od 130 metara prvi je premostio, i zapadni i istočni deo naselja na obalama Lima spojio, sultan Mehmed Fatih, u drugoj polovini 15. veka.

Asim Bećirović, profesor istorije iz Prijepolja navodi da su o drvenom mostu preko Lima govorili mnogi putopisci koji su prolazili kroz ovaj grad.

"Pošto je to bio drveni most, Lim ga je često nosio i 1886. godine, za vreme dvovlašća u Prijepolju, izgrađene su kamene kule", objašnjava Bećirović.

Tokom Prvog i Drugog svetskog rata most je porušen, ali je na kamenim kulama, 1948. godine, sagrađen današnji most.

U vekovima dugoj istoriji i tokom mnogobrojnih ratova, Fatihov most osvajale su, rušile i gradile vojske, ali i nosile velike vode Lima. Poslednje ozbiljno oštećenje most je pretrpeo tokom poplava 2010. godine.

Dragoljub Zindović, predsednik opštine Prijepolje navodi da most više nije bio bezbedan za saobraćaj – ni za vozače ni za pešake.

"Zbog toga smo pomoć tražili od Kancelarije za javna ulaganja i Vlada Republike Srbije je obezbedila celokupan iznos za njegovu sanaciju, popravku, odnosno rekonstrukciju. Radi se o 63 miliona dinara", navodi Zindović.

Dževad Hurić iz preduzeća "Putevi Užice" objašnjava da će se na mostu izvršiti sanacija kolovozne konstrukcije, podužnih i poprečnih nosača na samom mostu, kao i izrada hidroizolacije, pešačke staze, asfalta i ograde na mostu.

Za pet meseci, dok traju radovi, most će dobiti i rasvetu, a Prijepoljci ponovo bezbedan, svoj stari, kameni most na Limu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво