Beograd čeka nove mostove i rekonstrukciju starih

Beograd ima šest drumskih mostova na potezu od Umke do Višnjice, a potrebno ih je bar još toliko da bi naša metropola funkcionisla kao grad sa više od dva miliona stanovnika, kažu u Saobraćajnom institutu CIP. Dodaju da je poslednji čas da se saniraju Pančevački most i stari tramvajski most na Savi.

Mostova u Beogradu nikad dosta, a sadašnji nemaju kapacitet za pojačan saobraćaj. U narednih pet godina moguće je rekonstruisati dva mosta – Savski tramvajski i Pančevački i pripremiti teren za izgradnju još dva mosta preko Dunava – jednog kod Vinče i drugog kod Ade Huje. Najkritičnije je, kažu u CIP-u, na Pančevačkom mostu.

"Korozija je tri centimetra u kutijama, do naših dana ništa nije pipnuto, a konstrukcija dela na nasipu ima otprilike sedam raznih konstrukcija koje treba sanirati", objašnjava direktor CIP-a Milutin Ignjatović. 

Nadležni su podelili i konkretna zaduženja za sanaciju.

"Promenićemo i urediti kolovoz, to će uraditi 'Putevi Srbije', promenićemo pragove i zaštititi most od korozije, to će uraditi 'Železnica' i Grad Beograd će ovaj most osvetliti. Most će do kraja godine izgledati potpuno drugačije", kaže ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. 

Drugi veliki poduhvat je skidanje Savskog tramvajskog mosta i postavljanje novog savremenog sa četiri kolovozne trake, dve tramvajske i metro-trake, pešačkom i bicikilstičkom stazom. Stari most biće premešten verovatno na Adu Ciganliju ili Lido. U toku premeštanja, montiraće se novi koji ima jedinstveno arhitektonsko rešenje.

"Dok se jedna čelična konstrukcija skida, druga čelična konstrukcija može da se radi. Preklapanje se dešava kod stubova, kod starih stubova koji moraju biti u potpunosti srušeni, pošto novi stubovi moraju da se izgrade na približnim lokacijma preko reke i na obalama", napominje građevinski inžinjer CIP-a Dejan Srejić. 

Do 2025. godine potrebno je da se završe i mostovi kod Vinče i Ade Huje, pa bi Beograd tako imao osam mostova koji omogućavaju život grada na dve reke. I to je malo, kažu u CIP-u, pa bi još koji pešačko-biciklistički most dobro došao Beogradu.

Jedna od mogućnosti je da se na temeljima starog železničkog mosta kod Sajma podigne novi pešački, namenjen turistima i biciklistima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво