Uvedena autobuska linija Osojane – Kosovska Mitrovica, lekar u selima Suvo Grlo i Banje

Uvedena je nova autobuska linija Osojane–Kosovska Mitrovica koja povezuje sedam povratničkih sela u opštini Istok, a u sela Suvo Grlo i Banje dolazi lekar tri puta nedeljno.

Autobuska linija će Srbima u povratničkim selima u opštini Istok znatno olakšati putovanje, a realizovana je na zahtev koji su građani nedavno uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Lapljem Selu.

Građani ističu da im ova linija znači opstanak i da bez ovog prevoza porodice ne bi mogle da funkcionišu, posebno stariji ljudi, navodi TV Most, dodajući da su mnogi pešačili do stanice i po pet, šest kilometara.

Srbi ne kriju zadovoljstvo i kažu da je predsednik Vučić održao obećanje i olakšao kretanje meštanima sedam povratničkih sela u opštini Istok, što im daje nadu da ovde ostanu i uvereni su da imaju kome da se obrate za pomoć.

"Ovo je naš opstanak, bez ovog prevoza ne bi mogle porodice da funkcionišu, posebno stariji ljudi. Sa malim zakašnjenjem smo dočekali ovaj prevoz", rekao je Radoš Radovanović iz sela Dragoljevac, jedan od putnika u ovom autobusu.

Navodi da je njihovo povratničko selo od prve stanice na petom, šestom kilometru, pa su morali do stanice da plaćaju taksi.

"Od današnjeg dana nam je bolje i lakše i u ime toga se zahvaljujemo predsedniku Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i Snežani Popović koja je insistirala kod predsednika Vučića da nam izađe u susret, da nam omogući ovaj prevoz", rekao je Radovanović.

Na pitanje da li se i šta promenilo posle posete predsednika, Ljubomir Mirković iz sela Donji Dragoljevac kaže da se jeste promenilo i da su nedugo posle dolaska Vučića dobili autobus.

"Morali smo da idemo do Lukavca da bi čekali do Osojana da dođe, a sada prolazi kroz Donji Dragoljevac i Istok i kupi ljude kroz Gornji Dragoljevac i ponovo imamo tu vožnju", rekao je Ljubomir Mirković i dodao da je juče bila komisija povodom dodele pomoći u mašinama.

Radoslav Pavlović iz sela Dubrave, opština Istok, rekao je da je da tu živi šest porodica koje su do sada išli peške do Lukavca šest kilometara.

"Nisu nam stajali ovim putem, prolazi autobus za Mitrovicu, na kilometar od kuće, nisu hteli da nam staju. Od sada, kako je predsednik došao na Kosovo mnogo se promenilo", rekao je Pavlović i naglasio je da je Vučić učinio mnogo za Srbe na Kosovu.

Daliborka Mirković iz Donjeg Dragoljevca kaže da se nakon posete predsednika mnogo promenilo.

"Ovo nam dosta pomaže da bi mogli da putujemo jer smo imali mnogo problema sa tim, znači morali bismo taksi da plaćamo u bilo koje doba. I za kod lekara i uopšte za prevoz bilo gde da idemo", objašnjava Daliborka Mirković.

Studentkinja istorije umetnosti Anđela Đurić kaže da je zadovoljna novim prevozom.

"Zadovoljna sam, imamo utorkom i petkom, besplatan je i dosta znači za nas studente, bolje je nego da plaćamo prevoz", navodi Anđela Đurić.

Sa druge strane, Radoš Radanović iz Tučepa, opština Istok, kaže da i dalje ide peške kao i do sada i smatra da je dobro bilo samo dok je išao mini-bus.

U sela Suvo Grlo i Banje lekar dolazi tri puta nedeljno

Srbi u selima Suvo Grlo i Banje od 22. januara imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu od kada mogu da provere zdravlje kod svog lekara koji ih posećuje tri puta nedeljno.

"Dolazimo ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 časova, svaki dan su tu medicinske sestre, sanitetsko vozilo i vozač koji živi u selu", kaže lekarka Tatjana Vlašković.

I meštani ističu da je dobro da imaju lekara tri puta nedeljno, to im znači jer ne moraju da idu do Kosovske Mitrovice i da je situacija poboljšana, ali navode i da bi svakodnevno prisustvo lekara rešilo njihove probleme.

Lekara su dobili samo dva dana nakon što im je to obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prilikom posete KiM najavio da će Ministarstvo zdravlja organizovati tri puta nedeljno dolazak lekara u Suvo Grlo.

Ambulanti u selu Banje, opština Srbica, Vlada Srbije (preko Kancelarije za javna ulaganja) odobrila je 4.500.000 dinara za sanaciju. Radovi traju i za tri nedelje je rok predviđen ugovorom za završavanje sanacije, prenosi TV Most.

Kancelarija za KiM izdvojila je sredstva za adaptaciju deset kuća u selima Suvo Grlo i Banje.

Jedna od meštanki Suvog Grla, koja je u dve sobe živela sa troje dece i suprugom, sada je dobila još dve nove prostorije u kući.

"Dok su deca bila manja život je izgledao normalno, ali sad su deca veća potrebno nam je više prostorija i ja se ovom prilikom zahvaljujem Kancelariji za KiM što su nam to omogućili", rekla je meštanka Suvog Grla.

Ratko Kragović iz istog sela kaže da mu mnogo znači adaptacija kuće od 45 kvadrata u kojoj živi sa petoro članova porodice.

"Ja sam planirao da podignem kredit, morao sam da se nekako snađem. Pomogli su mi i mnogo sam im zahvalan", naglašava Ratko Kragović.

broj komentara 0 pošalji komentar