Šta je Pasoš kompetencije i kome on pomaže?

Romi, osobe s invaliditetom, žene žrtve nasilja u porodici, mladi koji napuštaju institucije sistema – bez podrške teško pronalaze posao. Zato će dobiti dokument koji će biti svojevrsna potvrda njihovih mogućnosti, veština i znanja, a sve kako bi im se olakšao put do posla. Pasoš kompetencije je deo projekta stvaranja prilika za zapošljavanje osetljivih kategorija stanovništva kroz modernizaciju opštinskih usluga.

Iako mnogi od njih nemaju završenu ni osnovnu školu, tzv. marginalizovane grupe, među kojima su najbrojniji Romi, ali i osobe s invaliditetom i mentalnim poteškoćama, često nisu svesne da poseduju veštine, umeće i znanje koji mogu da im otvore put do posla.

"Njihova konkurentnost na tržištu rada je jako niska zbog stigme društva u kojem živimo i mislim da će pasoš da bude neka povoljna prilika da bar povećamo zapošljivost i damo volju osobama s invaliditetom kojima je to jako neophodno", kaže Jasmin Ganić iz novopazarskog Udruženja psihologa. 

Ivana Stefanović Hentling iz Udruženja "Tri haus" u Kruševcu ukazuje da mnogi od njih, iako nemaju formalno obrazovanje, imaju veštine koje mogu iskoristiti.

"Ovo je odlična prilika da ih ojačamo na način na koji to propisuje ovaj instrument u smislu da postanu svesni svojih znanja i kompetencija, jer ovde imamo ciljnu grupu koja uglavnom nema ni formalno obrazovanje, ali tokom svog života su stekli jako puno veština i kompetencija kojih nisu ni svesni", ističe Ivana Stefanović Hentling.

Put do potvrde za konkurs za posao

Kroz razgovor sa savetnicima korisnici postaju svesni svojih mogućnosti, stiču samopouzdanje i samopoštovanje. Sa potvrdom koju dobiju mogu da konkurišu za posao.

"Niko ne može da očekuje da će dobiti posao nakon savetovanja, mi to ne obećavamo, niti je to cilj ovog instrumenta. Ali povećanje zapošljivosti je to da čovek s jedne strane osvesti neke dobre strane koje nije do sad znao, a, sa druge strane, da se na jedan nov način predstavi poslodavcima", objašnjava Ivana Rakić iz kragujevačkog Udruženja "Uradimo zajedno".

Pasoš kompetencije u Srbiju stiže iz Bosne i Hercegovine gde se primenjuje već pet godina.

"Pasoš u BiH nismo uvodili sa ciljem poboljšanja zapošljivosti ali brojke govore da je on vrlo primenjiv i u toj oblasti. Pričamo o grupi ljudi koja broji 2.000, 2.100 korisnika u BiH. Jedanaest posto tih osoba je napravilo korake ka samozapošljavanju, 15 posto njih se zaposlilo, a 21 posto njih se vratilo nekoj vrsti učenja", istakla je Amra Muratović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

U Srbiji će devet sertifikovanih organizacija biti nosioci projekta, a očekuje se i saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво