Ko je odgovoran za neispravna dečja igrališta

Koliko se dece povredi na igralištima, nema evidencije. Zbog neadekvatnog ili oštećenog mobilijara, povrede su ponekad vrlo ozbiljne. Ministarstvo privrede sa predstavnicima roditelja i stručnjacima priprema pravilnik po kojem će sva dečja igrališta morati da budu u skladu sa evropskim standardima. Početkom juna, moglo bi da se krene u rekonstrukciju i gradnju bezbednijih igrališta.

Penjanje po drveću, preskakanje ograda, trčanje po livadama, poneko oguljeno koleno i po koja modrica, tako bi svoje detinjstvo opisali oni koji su imali privilegiju da odrastaju okruženi prirodom.

Za decu u gradovima igrališta su gotovo jedina mesta gde mogu da se druže i da kroz igru razvijaju motoričke sposobnosti, spretnost, da se snalaze u prostoru i u rizičnim situacijama. Iako uglavnom odaju utisak mesta za bezbrižnu igru, nisu uvek i najbezbednija.

Građani navode da su problemi igrališta – neispravne sprave za igru, neograđena igrališta...

Nema deteta koje se nije saplelo i palo, ali da bi se sprečile ozbiljne povrede, rekviziti na igralištima moraju da budu izrađeni od prirodnih materijala, sa oblim ivicama, podloga ispod njih ne sme da bude tvrda, a svako oštećenje mora da bude popravljeno, upozoravaju stručnjaci. To, međutim, sada nije slučaj.

"Ono što je problem, to je neodržavanje igrališta, ni roditelji ni mi iz udruženja ne znamo ko je u stvari nadležan, kome da se obratimo, kome da se žalimo ako vidimo da je u nekom od igrališta polomljena ljuljaška ili su polomljene neke sprave. Neko ipak mora da snosi odgovornost, i na tome ćemo insistirati", navodi Gordana Plemic iz udruženja "Roditelj".

Pravilnik o dečjim igralištima obavezujući 

Ima i igrališta koja iako prođu inspekcijsku kontrolu, ipak ne ispunjavaju standarde. Razlog je i nedovoljna preciznost Zakona o bezbednosti proizvoda, kažu poznavaoci, pa se proizvoljno tumači. Takođe, da bi prošli jeftinije, investitori u nekim slučajevima ugrađuju neodgovarajući materijal.

"Kada dođe do nesreće, onda se uglavnom svi trgnemo. Ovo nije ništa skuplje, radi se od prirodnih materijala od drveta, gleda se da bude prilagođeno deci, nema oštrih ivica, lako se održava. Mislimo da lokalne samouprave neće imati problem da obezbede sredstva", navodi Aleksandar Starčević iz Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede.

Pravilnik će biti obavezujući. Osim što će doprineti da igrališta budu bezbednije mesto za igru, konačno će se znati ko je nadležan za održavanje i popravke, ali i ko je odgovoran ako se dete povredi zbog propusta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво