Doprinos regionalnoj bezbednosti

Država Srbija sve više doprinosi unapređenju regionalne bezbednosti. Građani koji plaćaju rad bezbednosnih službi, imaju pravo da znaju za šta i gde odlazi njihov novac, ocenjeno na javnoj raspravi o kontroli sektora bezbednosti.

Za poslednjih osam godina, u sektoru bezbednosti ima pozitivnih promena, i Srbija sve više doprinosi unapređenju regionalne bezbednosti, pokazuju istraživanja Centra za civilno-vojne odnose

Na javnoj raspravi o kontroli sektora bezbednosti ocenjeno je i da građani koji plaćaju rad bezbednosnih službi, imaju pravo da znaju za šta i gde odlazi njihov novac.

Povećan stepen zaštite ljudskih prava 

Povećan je stepen zaštite ljudskih prava ne samo građana, već i pripadnika zvaničnih oružanih formacija. Međutim, mnogo toga još treba uraditi.

"O službama bezbednosti najmanje znamo. Znamo ono što nam one kažu. Očigledno je da mnogo toga još treba da se uradi. Pre svega, parlament mora da tu uradi najveći deo posla" rekao je Miroslav Hadžić iz Centra za vojne odnose.

"Mi smo jedna od retkih zemalja koja nije iz onog perioda koji nazivamo totalitarnim otvorila dosije i učinila taj korak u pravcu s jedne strane uspostavljanja ljudskih prava onima kojima su ta prava bila oduzeta, a s druge strane učinila taj korak u pravcu zdravije naše budućnosti", rekao je zaštitnik građana Saša Janković.

Ukazano je i na probleme u primeni prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i nedostatke Zakona o tajnosti podataka.

Vojska, policija i bezbednosne službe otvorenije su za javnost, ali se to ne može reći i za njihove finansije.

"Po prirodi stvari neke nabavke koje vrše institucije u sektoru bezbednosti moraju biti poverljive prirode. Međutim, potrebno je da se krug takvih nabavki ograniči zakonskim izuzecima i potrebno je sprovoditi takva ograničenja koja su propisana zakonom o javnim nabavkama", rekao je Nemanja Nenadići iz Transparentnosti Srbija.

Ocenjeno je da je zbog sve manje podrške međunarodne zajednice reformi bezbednosnog sektora, Srbija, od početne spremnosti za potpuno bezbednosno uključenje u evroatlantske integracije stigla do vojne neutralnosti, a bezbednosno usaglašavanje sa standardima Evropske Unije svedeno na što brže ispunjavanje uslova za stizanje na tzv. belu šengensku listu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво