Novi Sad slavi svoj dan, 2018. u znaku infrastrukturnih projekata

Novi Sad obeležava Dan grada. Tradicionalno, dodeljena je prestižna Februarska nagrada, društveno priznanje za najznačajnija dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana.

Nakon što su ga oteli od Dunava i izgradili, novosađani su 1748. godine, za osamdeset hiljada forinti, otkupli svoj grad od Habsburške monarhije.

Povelju je potpisala carica Marija Terezija, a Novi Sad dobija status Slobodnog kraljevskog grada, kao i svoje ime na latinskom jeziku Neoplanta.

Tokom tri stotine godina postojanja, Novi Sad je centar kulturnog i političkog života srpskog naroda, a danas nosi epitet srpska Atina. Grad se ponosi i time da ovde, preko 20 nacionalnih manjina, vekovima živi u harmoniji.

"Ja sam siguran da Novi Sad ima jednu dobru perspektivu i jednu dobru viziju kako da se razvija kao polumilionski srednji grad, kao grad koji je uspeo da spoji naizgled ne spojive stvari da bude i multikulturalni, multietnički i multikonfesionalni, a istovremeno i da bude centar srpske kulture", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. 

Rođendan grada proslavljen je je u Gradskoj kući na svečanom prijemu sa delegacijama 22 grada pobratima Novog Sada, i drugih zemalja Evrope. Na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu, dodeljena je prestižna Februarska nagrada, doktoru Tihomiru Vejnoviću. 

"U poslednji trideset godina, preko sto hiljada novosađanki i novosađana je došlo na svet. I mislim da je to najviše njihova nagrada", rekao je prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV.

Na centralnom trgu svečano je otvoren i "Festival ljubavi", a prvi put ove godine, grad je dodelio svakoj bebi rođenoj na današnji dan po dve stotine hiljada dinara.

"Svakodnevni nastupi muzičkih bendova, akustičnih umetnika koji će svirati klasičnu muziku. Izložbe fotografija na temu ljubavi. Ovaj zid cveća gde je na trideset jezika napisana reč ljubav", rekla je Biljana Gavrić, organizatorka "Festivala ljubavi".

Novi Sad je 2019. omladinska prestonica Evrope, a 2021. godine srpska Atina postaje evropska prestonica kulture, što će dodatno poboljšati imidž grada, već poznatog kao vlasnika nedavno dodeljene titule najboljeg festivala u Evropi, Egzita, koji je samo prošle godine posetilo preko dve stotine hiljada turista iz 66 zemalja sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се