Lekarska komora: Vakcina produžava vek za više od 20 godina

Do sada je u Srbiji registrovano 1.485 slučajeva obolelih od malih boginja, a taj broj i dalje raste. Zabeležena su tri smrtna slučaja. Najmlađa obolela osoba ima samo 15 dana, a najstarija 62 godine. Mnogo obolelih je među zdravstvenim radnicima. Zato počinje vakcinacija svih zaposlenih u zdravstvu koji su rođeni od 1971. do 1989. godine, i koji nisu vakcinisani ili nisu primili dve doze vakcine.

Srbija dobija Deklaraciju o promociji vakcinacije, koja treba da bude potpisana u 12 časova, a njome se, između ostalog, iskazuje jasan i ujedinjeni stav o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Istaknuto je da su imunizacija i vakcina jedne od najvećih dostignuća čovečanstva, te da nijedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj života.

Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić kaže za RTS da je ova deklaracija veoma važna.

"Deklaraciju će potpisati 14 predstavnika, kako institucija sistema, kako kolege profesionalci, pre svega predsednik SANU, dekan Medicinskog fakulteta ispred Beogradskog univerziteta, predstavnik Srpskog lekarskog društve, zatim ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, predstavnici svih pet strukovnih komora...", rekao je Dinić.

Istakao je da u 21. veku imamo situaciju da se moraju objašnjavati i dokazivati stvari koje su dokazane pre 50 godine.

"Možda je struka propustila neki trenutak pre godinu dana, kada je trebalo odmah reagovati po tom pitanju, ali nismo verovali da ćemo biti u situaciji da kada je vakcina u pitanju moramo dokazivati da je crno crno, a belo belo, odnosno da moramo ponovo da potvrđujemo sve pozitivne efekte i rezultate koje je vakcina dala za zdravlje čovečanstva", dodao je Dinić.

Prema njegovim rečima, lekari često, davajući izjave koje se odnose na razna istraživanja koja se vrše, unose zabunu među pacijente.

"Mnogo se u poslednje vreme pričalo o eventualnim retkim štetnim dejstvima, a potpuno se zaboravilo da vakcina produžava ljudski vek za više od 20 godina", rekao je Dinić.

Često podsetim pacijente na naše bake i prabake, koje su imale po desetoro dece, od kojih je po petoro preživljavalo – upravo zbog dečjih bolesti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво