Besplatni preventivni pregledi širom Srbije

U više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije preventivni pregled obavilo ukupno 21.023 građana. Tokom pet dana akcije besplatnih preventivnih pregleda koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja pregledano je skoro 100.000 građana.

U Kliničkom centru Srbije (KCS) svi zainteresovani građani mogli su da u Poliklinici KCS urade ultrazvuk abdomena i laboratorijske analize - tumor markeri gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9.

U laboratoriju je krv na analizu za sat i po vremena dalo 230 građana. 

Pored toga, u ambulantama Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS (GAK) u Višegradskoj, sugrađanke su mogle da obave i preventivne ginekološke preglede, navode iz KCS.

Prema rečima direktora GAK-a, profesora dr Aleksandra Stefanovića, za sat i po vremena pregledano je 50 pacijentkinja.

Sve žene koje su bile u Višegradskoj mogle su da obave klasičan ginekološki pregled, a ukoliko postoji ili se pokaže da postoji potreba, uradiće se i ultrazvučni pregled.

Ukoliko se utvrdi da je potrebna i neka složenija dijagnostika, one će biti upućene u redovnu proceduru, dodao je Stefanović.

Veliki odziv u Zrenjaninu 

Na besplatne preventivne preglede u zrenjaninskoj bolnici "Doktor Đorđe Jovanović" i ovaj put kao, i u tri predhodna, odazvao se veliki broj Banaćana.

U dosadašnjim akcijama pregledano je više od hiljadu pacijenata, građani ni ovaj put nisu krili zadovoljstvo.

"Kod većine ultrazvuk može jasno da pokaže šta Banaćani vole, naročito na jetri koja postaje masna. Takođe, može da se vidi i na drugim organima kao što je žučna kesa, gde se stvaraju i gomilaju kamenčići, verovatno zbog zrenjaninske vode", smatra radiolog Saša Notaroš.

Direktorka zrenjaninske Opšte bolnice Ivana Tešić ukazuje da je tokom prve akcije otkriveno pet pacijenata sa poremećenom srčanom aritmijom, što je, kaže, izuzetno značajno jer su pacijenti upućeni na dalje preglede.

"Otkriveni su pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom i sa povišenim šećerom u krvi", navodi Tešićeva.

Danas su se radili pregledi, ultrazvuk abdomena i mamografija, kao i laboratorijske analize tumor markera. Pravo na pregled imali su i građani koji nisu zdravstveno osigurani.

Dugi redovi pred ordinacijama u Jagodini

Među više od 100 zdravstevnih ustanova u Srbiji je i Opšta bolnica u Jagodini, a interesovanje građana je veliko, izjavio je novinarima direktor bolnice Miloš Lukić.

Da prekontrolišu zdravlje, nisu dolazili samo građani Jagodine, već i drugih opština Pomoravskog okruga.

U bolnici u Jagodini obavljali su se ginekološki pregledi, ultrazvučni pregledi ambdomena i laboratorijske analize tumor markera, dodao je Lukić.

Ispred svih ovih ordinacija bili su dugi redovi i radile su po dve ekipe ginekologa, lekara na ultrazvuku i laboranata.

Mamografija se u Jagodini nije obavljala zbog kvara na mamografu.

Lukić je podsetio da je, na prošlom pregledu, 24. decembra, pregledana više od 500 ljudi, koliko se, možda i više, očekuje i do danas do 16 sati.

I ovoga puta, kao i tokom prethodnih termina preventivnih pregleda, stručni timovi zdravstvenih ustanova bili su raspoređeni u značajnom broju ambulanti i kontrolnih punktova.

Po potrebi, lekarski timovi će raditi i produženo, nakon 16.00, a gde za to bude postojala potreba, biće organizovani i naknadni pregledi sledećeg vikenda.

Kako se navodi, prevencija i rana dijagnostika najbolji su put do očuvanja zdravlja. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи