Obeležen Savindan širom Srbije

Srpska pravoslavna crkva, škole i đaci slave Svetog Savu, prosvetitelja, pisca, diplomatu i prvog srpskog arhiepiskopa. Savindan je i slava mnogih porodica i institucija. Kao školska slava obeležava se od 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, tadašnjeg rektora Liceja u Kragujevcu.

Slavski kolač, žito, sveće, paketići i svetosavske akademije, širom Srbije.

"Sveti Sava je bio prv srpski svetitelj i prosvetitelj. Sagradio je prve škole i mi se na taj način odužujemo Svetom Savi", kažu osnovci iz Grabovca.

Za doprinos obrazovanju dvadeset i troje zaslužnih pojedinaca i preduzeća dobilo je Svetosavske nagrade Ministartsva prosvete. Među njima kompanije "Viza", "Telekom Srbija", "Univereksport", "Knjaz Miloš", "Bambi", Regionalni centar za mlade talente Beograd 2.

"Ovo mi je najviše rangirana nagrada i stvarno mi puno znači i veoma sam srećna", kaže Sofija Sviderski, učenica OŠ "Petar Konjović".

Student prve godine Tehnološko-metalurškog fakulteta UB Đorđe Ogrizović kaže da ima 19 godina i da se takmiči od četvrtog razreda osnovne škole.

"I sve te nagrade jesu bile u funkciji da jednoga dana osvojim najveću i meni najznačajniju Svetosavsku nagradu", kaže Ogrizović,

Vesna Damnjanović sa Fakulteta organizacionih nauka kaže da studenti FON-a i dalje vredno rade i da se pripremaju za naredna takmičenja kao i organzaciju svetskog takmičenja BBICC  koje će u aprilu biti u Beogradu, gde će ugostiti 20 prestižnih škola iz celog sveta.

"Ostaću svakako u Srbiji. Upisaću fakultet elektrotehnike i planiram da se usavršavam u inostranstvu,a kasnije da se vratim u Srbiju ponovo", kaže učenica Trianeste Beogradske gimnazije Anja Kovačević.

Laureati, svojim radom, čuvaju duh svetosavlja.

"U Srbiji obrazovanje treba da bude mnogo bolje, da budemo neko ko će iz toga crpeti bolji i lepši život i namera da sve to služi da se država umnoži, da ne bude bežanije iz Srbije, da se to dešava zaista ovde, da to znanje upotrebimo kao razvijene civilizovane zemlje za opštu dobrobit", kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkg razvoja Mladen Šarčević.

Savindan je i slava Specijalne brigade kopnene vojske Srbije.

"Smatramo da je normalno da specijala brigada proslavlja ovaj dan obzirom da u savremenim uslovima tehnika i nauka je mnogo napredovala i da svi naši pripadnici moraju da poseduju ogromno znanje da bi ta borbena sredstva, i ne samo borbena sredstva mogli da koristimo na pravilan način", kaže pukovnik Miroljub Čupić, zamenik komandanta brigade.

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras se održava Svetosavska akademija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара