Težak život Srba u enklavi Gornji Orahovac

U enklavi Gornji Orahovac na Kosovu i Metohiji, gde živi oko 300 Srba u krugu od 100 do 200 metara, meštani kažu da im je teško, ali da im posete iz centralne Srbije "puno znače, jer vide da, ipak, neko misli na njih".

Iako meštani kažu da žive u veoma teškim uslovima, deca, od kojih je dosta njih od rođenja u enklavi, uprkos uslovima u kojima žive vesela su i druželjubiva. Kažu da im nedostaje igralište, kao i da navijaju za Crvenu zvezdu ili Partizan.

Petar Šarić, koji ima devet godina, stidljivo je rekao da ide u treći razred i da bi voleo da ima više drugova.

"Dobro je, samo što hoću još da imam društvo, malo nas ima, ne družimo se sa albanskom decom pošto nas ona biju i neće da se igraju sa nama", kaže Petar.

Damjan, star pet godina, kaže da mu je lepo, da ima drugare, da je bio u centralnoj Srbiji samo u Valjevu gde ima rodbinu i da mu se tamo svidelo.

"Zovem se Mateja Bajlošević, imam osam godina, imam sedam i po, ali ću u martu da napunim osam. Lepo je, imam drugare, ali nemam nijednog drugara Albanca, jer nas oni biju, bacaju kamenje... tako da se igramo u našoj ulici", priča Damjan.

Jedna devojčica kaže da bi volela da vidi Beograd i da nikada nije ni bila u centralnoj Srbiji.

"Igram se ispred škole ili ispred crkve", dodaje ona, dok drugoj deci nedostaju rođaci.

Kaže da joj nedostaju stric, tetka i brat od strica, pošto oni žive u Vojvodini i da tamo ide samo za raspust.

Dečak, sa strane, dobacuje da mu nedostaje sala za fizičko odnosno sala za fudbal i da navija za Crvenu zvezdu.

Danijela Milenković, stara 31 godinu, rekla je Tanjugu da je od rođenja u Orahovcu i da su se već navikli na takav način života.

"Ovde živim - da, da, da. Od samog početka, nismo se odselili, ovde ima oko 300 stanovnika. Kao što ste videli, živimo u malom okruženju. Najveći problem je što se narod ne zapošljava, teško je što se tiče toga... Škola nije adekvatna za boravak dece", kaže Danijela Milenković.

Danijela naglašava da je zapošljavanje veoma važno za opstanak naroda u srpskim sredinama.

"Jeste teško to što smo u albanskom delu, ipak, narod se prilagodio, živi u enklavi - dan za danom. Živimo oko jedne crkve, tu je sav srpski narod iz Orahovca, živimo u krugu od 100 do 200 metara i to je to. Sa Albancima ima kontakata, ali je to tako da što se više izbegava to bolje. Kada prolaze dobacuju, ali narod je već oguglao", rekla je ona.

Deci je, kaže Danijela, veoma teško u tim uslovima, jer ne izlaze - nemaju gde da se igraju, kada padne mrak zatvara se kuća, nemaju igralište, niti neke druge aktivnosti.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić posetili su u petak gimanziju i osnovnu školu u Orahovcu i najavili nabavku nove opreme i renoviranje objekta tokom letnjeg raspusta.

Ministarstvo prosvete je već obezbedilo sredstva za učenje, računare, nameštaj, kao i smart tablu za orahovačku gimnaziju.

Škole u Srbiji imaće partnersku ustanovu na KiM i "Zmaj Jovina" gimnazija u Novom Sadu biće prijatelj sa gimnazijom u Orahovcu.

Najavljeno je i veće zapošljavanje Srba sa tog područja i posle prošlonedeljenog razgovora građana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Lapljem selu, za desetak dana u Velikoj Hoči biće otvorena ispostava Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара