Gideon Grajf: Izložba o Jasenovcu ni po čemu nije sporna

Pitanje Jasenovca po ko zna koji put baca senku na hrvatsko-srpske odnose. Sad je kamen spoticanja jedna izložba u zgradi UN čiji autor, izraelski istoričar Gideon Grajf, za "Dojče vele" kaže da ona nije ni po čemu sporna.

U četvrtak je u zgradi UN u Njujorku u sklopu događaja kojima se u 2018. podseća na Holokaust, a u organizaciji Misije Republike Srbije pri UN, otvorena izložba pod nazivom "Istina o Jasenovcu – pravo na sećanje" koja je podigla prašinu zbog optužbe Hrvatske da se radi o falsifikovanju istorije i zloupotrebi u političke svrhe. Glavni kustos izložbe je izraelski istoričar Gideon Grajf koji je nemačkoj javnosti pre svega poznat kao veštak na prošlogodišnjem svedočenju jednom od čuvara u Aušvicu.

Dojče vele je Gideona Grajfa pitao o kontroverzama koje prate njegov javni rad u vezi sa Jasenovcem.

Za hrvatske vlasti je upravo otvorena izložba u zgradi Ujedinjenih nacija kontroverzna. Kako vi to objašnjavate kao autor izložbe?

– Po mom mišljenju ova izložba uopšte ne bi trebalo da bude sporna. Ona se zasniva na istorijskim podacima i tamo se ne nalazi ništa što ne bi moglo biti potkrepljeno dokazima. Ja sam istoričar, a ne političar. I zato mislim da ni jedna vlada ne bi trebalo da bude zabrinuta oko ove izložbe, jer ona samo ima dobre namere.

Broj ubijenih u Jasenovcu je često bio predmet sporova. Da li je to možda i u ovom slučaju tako?

– Pitanje broja ubijenih je kontroverzno pitanje. No, mi na izložbi uopšte ne govorimo o nekakvoj definitivnoj brojci i sve što pominjemo je na temelju istorijskih podataka. I ponavljam: niko ne bi trebalo da strahuje od ove izložbe. Ovo je izložba posvećena žrtvama i sećanju na njih. Mi nemamo ništa protiv hrvatskog naroda. I uopšte mi je smešno da to moram i da kažem.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da se UN distancirao od izložbe i da su povučeni neki sporni sadržaji. Možete li to potvrditi?

– To nije istina. Izložba je najnormalnije otvorena, ja sam održao predavanje na otvaranju. Da se UN distancirao, izložba ne bi bila ni otvorena. A što se tiče uklanjanja delova ne verujem da se to dogodilo jer da je bilo tako, verovano bi me kao glavnog kustosa o tome obavestili. (op.a. do zaključenja teksta iz Misije Republike Srbije pri UN nisu potvrdili niti demantovali da su delovi izložbe uklonjeni).

Kako odgovarate na optužbe da hrvatski istoričari nisu bili uključeni u pripremu ove izložbe?

– Ja sam istoričar, ne političar. U svom radu se služim svedočenjima, dokumentima i literaturom i to je ono za čim se povodim. O tome zašto srpska vlada nije ili je nekog kontaktirala nije moja stvar. Istoriju bi trebali ostaviti istoričarima, a ne vladama. I –istorija i politika bi trebalo da budu odvojene. Jedno nema veze s drugim. No, kao istoričar mogu samo reći da je iskrivljivanje istorije opasna stvar. I opasno je ono što neki ljudi pokušavaju da učine kad je u pitanju iskrivljivanje istorijskih činjenica vezanih za žrtve Jasenovca. Moramo biti vrlo oprezni .

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво