Šarčević: Važno da deca na Kosmetu imaju dobro obrazovanje

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da će u toku iduće nedelje biti doneto rešenje u vezi sa spornim doktoratom sina rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojše Arsenijevića. Ističe da je važno da deca na Kosmetu imaju dobro obrazovanje, kao i u ostatku države.

"Mi smo imali predstavku još iz oktobra meseca i ja sam prekjuče dobio, nezvanično, od moje inspekcije koja se bavi visokim obrazovanjem, da doktorat i način na koji je sin rektora to radio, nije po zakonu urađeno. Mi ćemo već u toku iduće nedelje imati rešenje za to", rekao je Šarčević gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Dodao je da je inspekiciju zadržao na univerzitetu i naložio da se bavi tom temom, ali je naglasio da je potrebno da se uključi i Agencija za borbu protiv korupcije, kao i etička komisija koja ima nadležnost na Univerzitetu.

Šarčević je rekao da je s rektorom razgovarao pre deset dana u Beogradu, a pre 20 dana u kragujevačkoj gimnaziji, i naveo da sa njim ima korektne odnose.

"Pod korektne mislim iskrene odnose, pošteno pričamo, ako postoji problem, možda je najbolje mesto da se požali meni. Možda zaštitim neka njegova prava bolje nego što on misli", rekao je Šarčević.

Ministar je, međutim, dodao da neće da ostaje pasivan kada sazna za nešto iz njegovog domena.

U februaru poseta Kosovskom Pomoravlju

Osvrnuo se i na svoju posetu Kosovu i Metohiji, napominjući da je tamo boravio treći put za nepunih godinu dana, i najavio da će u februaru otići u deo Kosovskog Pomoravlja.

Ministar je naglasio da je Kosovo neotuđivi deo Srbije zbog čega je, naglasio je, važno da deca imaju tamo dobro obrazovanje, kao i u ostatku države.

Šarčević, koji se na Kosovu sastao sa direktorima 33 škole, rekao je da je tokom posete razgovarao o reformi obrazovanja, ulozi direktora, kao i o mreži škola koja se sada radi.

"Osim sastanaka sa direktorima imali smo sastanak sa rektorom i dekanima prištinskog univerziteta, smeštenog u Severnoj Mitrovici", rekao je Šarčević.

Dodao je da se mreža škola na KiM neće menjati u delu koji se odnosi na broj đaka.

Kako je rekao, natalitet se kod Srba tamo povećava i te škole počinju da imaju više đaka što je, ocenio je, jako zanimljivo jer su bile pri gašenju.

"Obrazovati decu za potrebe tržišta rada"

Dodao je da je važno razumeti da deca ne treba da se školuju tako da će "sedeti" na birou, već da se obrazuju za potrebe koje su bitne za tržište rada i koje su u ponudi.

"Nudimo jak razvoj IT sektora. Otvorili smo prošle godine na Tehničkom fakultetu mini startap koji ima 20 mesta i odlično funkcioniše", rekao je Šarčević dodajući da se on sada širi.

Ponovio je i da nije dopustivo da postoje "vikend profesori".

"Ako imate univerzitet gde dozvolite da vam dolaze vikendom ljudi da tezgare, da bi imali nastavu, onda studenti moraju da idu vikendom na nastavu i da uče intenzivno, prelaze brže strane, nemaju kvalitetnu nastavu", rekao je Šarčević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара