"Poslednji let iz Dejtona" – svedočanstvo pretočeno u roman

Nebojša Vujović, nekadašnji karijerni diplomata, učesnik mirovne konferencije u Dejtonu, posle 20 godina obaveze čuvanja državne tajne, objavio je svoje svedočanstvo o pregovorima iza zatvorenih vrata u američkoj bazi u Ohaju, posle kojih je okončan rat u BiH, u knjizi "Poslednji let iz Dejtona".

Nebojša Vujović u Dejtonu je bio prvi, kao prethodnica sačekao je pregovaračku delegaciju.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili bosanski predsednik Alija Izetbegović, predsednik Srbije Slobodan Milošević i hrvatski predsednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Vujović je ispratio pregovarače, sačekao mape podele Bosne i Hercegovine, otišao poslednjim letom i svoje svedočanstvo posle više od dve decenije pretočio u knjigu.

"Konačno posle 20 godina čuvanja državne tajne došlo je vreme da napišem ono što se stvarno i dogodilo. Ovi su pregovori i ovaj sporazum zaustavili rat, krvoproliće, stvorili dva entiteta i kreirali ponovo uslove za normalan život, navodi Nebojša Vujović, autor knjige.

Vujović je bio politički savetnik ambasade u Vašingtonu i šef misije SRJ u SAD do 1999. godine. Knjigu je napisao na osnovu beleški i po sećanju.

"Kada se o jednom važnom istorijskom događaju pojavi neko ko je istinski svedok kom možete verovati, to postaje jedna neprocenjiva činjenica u vreme postistine i izjednačavanja istine i laži", navodi Matija Bećković, književnik.

Vujović je napisao tekst Kumanovskog sporazuma o kome će pisati u svojoj sledećoj knjizi.

broj komentara 0 pošalji komentar