Šta koči zamenu radioaktivnih gromobrana

Radioaktivni gromobrani su zabranjeni i trebalo je da budu zamenjeni pre pet godina, do maja 2014. Međutim, od tri i po hiljade, koliko ih je bilo, petina je i dalje na stambenim zgradama, ustanovama, privrednim objektima. Struka kaže da ih treba ukloniti što pre. Posao koči nedostatak novca, pa je Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbedost pokrenula kampanju prikupljanja donacija.

Gromobran je najsigurnija zaštita od udara groma. Ali svi koji su postavljani od 1960. do 1970. godine moraju biti zamenjeni. Ima ih još 632, najviše u Vojvodini.

"Po opštinama ako pogledamo, od ta 632 najviše ih imaju Kikinda, Bečej, Pančevo. Sve su to gromobrani za koje mi znamo gde se nalaze, na kojoj visini se nalaze, koji je tip gromobrana, na kakvom se stubu nalazi, sve se prati i sve se do detalja zna", navodi Slađan Velinov, direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije.

Proceduru za njihovo uklanjanje pokreću vlasnici objekata i zgrada, a mogu ih skidati samo tri licencirane ustanove – dve su u Institutu "Vinča", a jedna je privatna. A dok se gromobrani ne uklone, važno je da stoje uspravno.

"Gromobrani u položaju u kom se nalaze od onog momenta kada su postavljeni nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno kada noseće sajle popuste ili padnu, ili neovlašćeni i nestručni ljudi dođu u dodir sa radioaktivnim gromobranima", navodi Đorđe Lazarević, naučni saradnik u Institutu "Vinča".

Stare gromobrane treba što pre zameniti, a to je skup posao. Za uklanjanje jednog, što uključuje izradu dokumentacije, skidanje i skladištenje, ali i postavljanje novog gromobrana, potrebno je 3.000 evra.

"Više od pola ove mape gde se žuti je jedan ili dva gromobrana. Ovim putem apelujemo na lokalnu sredinu da odvoji sredstva za skidanje tog jednog ili dva", navodi Velinov.

Skladište se kao radioaktivni otpad, što je u nadležnosti preduzeća "Nuklearni objekti Srbije".

"Javno preduzeće 'Nuklearni objekti' vrši konstantan nadzor da se sve to skladišti na siguran i bezbedan način", navodi Dalibor Arbutina, vršilac dužnosti direktora JP "Nuklearni objekti Srbije".

Zabranjenih gromobrana ima još u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи