Sećanje na žrtve Holokausta – položeni venci na Starom sajmištu

Državna ceremonija povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se u svetu obeležava 27. januara, održana je kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu. Nakon verskog obreda koji je obavio rabin Isak Asiel, preživeli logoraši, njihovi potomci, predstavnici države, ambasada i verskih institucija polaganjem venaca i belih ruža odali su počast ubijenima u Holokaustu.

Sa svega deset godina, Josef je postao jedan od logoraša Starog sajmišta. Na tom mestu ostao je bez roditelja i šire porodice. Spasao ga je obućar Pal Žamboki, koji je tada bio privremeni prevodilac u Gestapu.

"Ja sam slučajno, zahvaljujući Žambokiju, čije ime nosim danas, preživeo, kao i moja sestra. Mogla je i mama da preživi, ali baka je bila bolesna i kaže: 'Pavle, odvedi ti decu pa ćemo sutra da vidimo kako da se smestimo' i nije mogla da ostavi mamu. Ona je bila najstarija, bile su tri sestre ovde zajedno, ali mogla je da izađe i ona i tako je ostala", objašnjava Josef Žamboki.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona jevrejskih života. Potreba da se sećamo Holokausta i danas je jednako važna, objašnjava rabin Isak Asiel, kako se takvi događaji ne bi ponovili.

"Ovakva sećanja, komemoracije, najbolje bi bilo da počnemo od osnovne škole i da učimo da se dobrota u ljudima mora vežbati i stvarati, u suprotnom zlo nećemo nikada iskoreniti iz naše sredine", ističe rabin Isak Asiel.

Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro sajmište, Jajinci, logor "Crveni krst" u Nišu samo su neka od masovnih stratišta.

"Drugi svetski rat je za jevrejski i srpski narod bio i slavan i tužan. S jedne strane velika pobeda 1945. godine začinjena je najvećim zlodelom koje prati svet od njegovog osnivanja. Holokaust kao simbol stradanja jevrejskog naroda i genocid nad srpskim i romskim narodom u Evropi bili su najveća sramota koju je svet dozvolio pod zlikovačkim režimom Adolfa Hitlera i njegovih saveznika i sledbenika", naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Grad Novi Sad i Jevrejska opština odali su počast prema više od 4.000 novosadskih Jevreja koji su ubijeni od 1941. do 1945. godine, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da taj grad nikada neće zaboraviti žrtve Holokausta.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Tog dana 1945. godine oslobođen je Aušvic–Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво