Vučević: Novi Sad nikada neće zaboraviti žrtve Holokausta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da Novi Sad nikada neće zaboraviti žrtve Holokausta, nakon što je zajedno sa predstavnicima Jevrejske opštine položio vence na spomenik jevrejskim žrtvama u Drugom svetskom ratu u tom gradu uoči Međunarodnog dana sećanja na žrvte Holokausta, koji se obeležava 27. januara.

Grad Novi Sad i Jevrejska opština odali su počast prema više od 4.000 novosadskih Jevreja koji su ubijeni od 1941. do 1945. godine po raznim logorima smrti širom čitave okupirane Evrope.

Vučević je sa Jevrejskog groblja u Novom Sadu poručio da se sećanjem na jedno od najvećih stradanja u istoriji šalje snažna poruka da je za moderno društvo i ljudske vrednosti apsolutno neprihvatljiva pojava fašizma ili nacizma u bilo kom obliku, istakavši da te pošasti danas nemaju kukasti krst kao logo, već da se one pojavljuju u raznim oblicima nasilja.

"Ne smemo biti uljuljakni i spokojni da se to više nikada neće ponoviti. Osam decenija je u istorijskim oblicima vrlo kratak period i te žrtve ne smeju biti zaboravljene, ne smemo ih se sećati samo na godišnjicu kada se u celom svetu obeležava sećanje na žrtve Holokausta, već svakodnevno kroz svoj život i rad", rekao je Vučević napomenuvši da je srpski narod uvek bio solidaran sa jevrejskim i romskim, delom i zbog činjenice da su ti narodi u 20. veku podneli ogromne žrtve i platili visoku cenu slobode u kojoj svi zajedno danas žive.

Prvi čovek novosadske administracije je istakao da će Grad Novi Sad nastaviti da obeležava sve bitne datume koji se tiču i jevrejske zajednice, ali i velikog stradanja u tom gradu tokom Drugog svetskog rata, zaključivši da niko ne može ostati nem na strahote koje su se izdešavale na području tog mesta u godinama najvećeg ratnog sukoba u istoriji čovečanstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије