"Negativan prirodni priraštaj beležimo već 25 godina"

Šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk kaže za RTS da Srbija svake godine izgubi od 30.000 do 38.000 stanovnika i da negativne tendencije beležimo već četvrt veka. Napominje da je u 2016. godini više rođenih nego umrlih bilo u samo pet opština – Novom Sadu, Tutinu, Preševu, Sjenici i Novom Pazaru.

Srbija će do sredine ovog veka izgubiti 15 odsto stanovništva, što znači da će imati čak 1,34 miliona manje stanovnika, pokazuju procene Ujedinjenih nacija. Prema zvaničnim podacima ove organizacije, Srbija je na osmom mestu u svetu po negativnom natalitetu, a u većem problemu od nas su samo Bugari, Rumuni, Hrvati i četiri bivše sovjetske republike. 

Gordana Bjelobrk rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da Srbija beleži više umrlih nego rođenih već 25 godina.

"Svake godine izgubimo od 30.000 do 38.000 stanovnika, a negativne tendencije beležimo već četvrt veka. Prema projekcijama Republičkog zavoda za statistiku, Srbija će 2041. godine imati oko 6,5 miliona stanovnika", kaže Bjelobrk.

Dodaje da su različiti uzroci loše demografske slike.

"Migracije su jedan od uzroka, tako da ljudi koji se odsele utiču na natalitet u drugim državama. Mortalitet kod nas je viši za pet promila u odnosu na druge evropske zemlje. Finansijski momenat je takođe jedan od uzroka", napominje Gordana Bjelobrk.

Kaže i da država mora da proba da poveća natalitet.

"Možete uticati na poslodavce, da se omogući roditeljima da gaje dete, ali treba motivisati i roditelje da stvaraju i rađaju više dece jer se potreba za roditeljstvom zadovoljava i sa jednim detetom. U 2016. godini više rođenih nego umrlih bilo je u samo pet opština – Novom Sadu, Tutinu, Preševu, Sjenici i Novom Pazaru", napominje šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Objašnjava da istočna Srbija ima najviše migracija i najveći pad stanovnika.

"Od 20 do 30 godina je period u kojem bi trebalo da probamo da dođemo do pozitivnih tendencija, a sada moramo da probamo da smanjimo negativne tendencije i za to je neophodno da žene u Srbiji rađaju troje do četvoro dece", kaže Bjelobrk.

Upitana zbog čega stimulativne mere u skandinavskim zemljama nisu dale rezultate, a u Turskoj, bez ikakvih mera, postoji stalni porast broja stanovnika, Bjelobrk kaže da rađanje u velikoj meri zavisi od veroispovesti stanovništva, tradicionalnih vrednosti i kakav odnos imaju prema porodici. 

Gadžin Han izgubi oko 20 odsto stanovnika između popisa

Demografska slika u Gadžinom Hanu nije dobra, godišnje se rodi oko tridesetoro dece, a prošle godine je rođeno svega 27 beba.

S druge strane, umrlo je više od 300 ljudi. Između popisa, Gadžin Han izgubi oko 20 odsto stanovnika.

Predsednik Skupštine opštine Gadžin Han Marija Cvetković kaže za RTS da je u toj opštini starosna struktura meštana preko 55 godina.

"Mladi odlaze, problem je zapošljavanje, a prosečna plata je oko 26.000 dinara. Veliki problem je i kada deca krenu u srednju školu jer na teritoriji opštine nemamo nijednu srednju školu pa moraju da idu u Niš", objašnjava Cvetkovićeva.

Kaže da je mesečna karta do Niša za studente i učenike 6.200 a za zaposlene 8.600 dinara i dodaje da Opština Gadžin Han od prošle godine izdvaja 50.000 dinara za svako rođeno dete.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 26. jan 2018, 12:37)
anonymous [neregistrovani]

X

U spaniji kad sam bio ,kazu mi imali su isti problem,ali uveli su meru da porodice koje imaju 3. Dete, sticu pravo da studiraju na drzavnom univerzitetu besplatno, kazu mi da je to imalo efekta..i dosta skolovanih roditelja, se odlucilo na 3. Dete jer unapred su imali planove da ih salju na fakultet. E sad..

(petak, 26. jan 2018, 12:33)
anonymous [neregistrovani]

X

Trebaju neke olaksice za potrepstine bebama, brat mi dobio sina, pa to su takve cene itd i sta sve treba da to uopste nije normalno, bar da se smanji porez za te stvari ili nesto slicno,ali ne da to prodavci zloupotrebljavaju,drzava snizi a oni zadrze cene, ili povracaj pdv-a uz prilozene racune za decije stvari..

(petak, 26. jan 2018, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

Услов

Без стабилне садашњости и колико толико сигурне будућности нема лека против беле куге.

(petak, 26. jan 2018, 11:18)
Marija [neregistrovani]

Srž problema

Ma samo roditeljima recite da rađaju i oni će da rađaju po troje, četvoro dece. A o tome šta raditi posle se ne govori, kako othraniti, iskolovati tu decu sa platom od 26000. Svi pričaju o problemu bele kuge a nijedan zakon o pomoci majkama sa četvoro dece nije izglasan.