Besplatna operacija katarakte za 15 Srba sa KiM u Beogradu

Petnaest osoba sa Kosova i Metohije došlo je u Beograd, gde će im u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici biti besplatno operisana katarakta, što je obezbedila Kancelarija za KiM, u saradnji sa tom bolnicom.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je solidarnost i ujedinjenje u pomoći našem narodu najbolji odgovor na iskušenja i to može da garantuje opstanak Srba na KiM.

"Ja bih pozvao sve u Srbiji da se uključe u ovu našu akciju, u ovu našu borbu. Oni koji bi hteli da nas nema dole, moraju da shvate da ne razgovaraju samo sa 100.000 okruženih i izolovanih Srba sa KiM, nego sa 7,5 miliona Srba u Srbiji, sa svim Srbima sveta i tom zajedničkom solidarnošću i borbom možemo da istrajemo i opstanemo", kaže Đurić.

Vlasnik bolnice, oftalmolog Vladimir Petrović, kaže da je to zapravo nastavak akcije dobrotvornih pregleda i hirurgije za naše ljude iz južnih enklava i da on, zajedno sa timom svojih saradnika i lekara iz Kosovske Mitrovice i Beograda - Draganom Bjelošević, Milošem Pašićem, Miloradom Ljuticom i Markom Kontićem, čini sve što može da njima bilo kako popravi kvalitet života.

"To je emocionalni odnos prema narodu, čim ovo budemo završili, verovatno ćemo za mesec dana biti ponovo dole i pogledati neke nove pacijente. Kada skupimo ponovo broj pacijenata opravdan za dolazak u Beograd, najčešće više od 10, tog trenutka ćemo doći", rekao je Petrović.

Ljubiša Mitić iz sela Bresje sa KiM očekuje danas operaciju katarakte, kao i da nakon nje ponovo "progleda" kako treba.

Mitić je radio na železnici i u jednoj nesreći sa visokim naponom znatno mu je oštećen vid, ljude vidi samo kao figure i ne može da vozi automobil, niti traktor, što mu zadaje najviše muka.

Sada, inače, obrađuje 90 hektara zemlje na KiM, 80 hektara je pod pšenicom, koja je, kaže, dobro nikla, te 10 hektara pod ječmom.

"Mnogo mi znači što sam sada ovde, hvala svima koji su se potrudili. Valjda ću sada da progledam malo bolje i da vidim neku školsku drugaricu ovde u Beogradu gde sam završio školu, da ponesem neku uspomenu iz Beograda, ali naravno, da mogu da vidim, da vozim auto", kaže Mitić.

U narednih mesec dana ovaj petočlani tim oftalmologa obećava da će otići u Goraždevac, a dolazak u Beograd na operaciju katarakte biće organizovan za sve kojima je to neophodno. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво