Obeležena 76. godišnjica Novosadske racije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položio je venac ispred spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije stradalima u raciji u Novom Sadu, istakavši da savremeni fašizam vreba svako društvo, pa i naše, jer je skriven i podmukao.

Miloš Vučević je rekao da datumi nisu samo deo istorije i sećanja, već su i velika životna lekcija za sve nas, ali i za one posle nas.

"Slabi smo samo razjedinjeni i to sebi nikada ne smemo da dozvolimo. Savremeni fašizam vreba svako društvo, pa i naše. On je skriven i podmukao, nema kukasti krst kao logo, već razne oblike nasilja, i zato mu ne smemo dozvoliti da nam se približi i da uzme maha", istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je dodao da sve generacije koje posle nas dolaze moramo jasno i nedvosmisleno da učimo vrednostima antifašizma, da ih učimo da cene mir, da je sloboda svetinja i da više niko nikada u ovom gradu nema nesporazuma sa poštovanjem ljudskih prava.

"U glavu su ciljali sve što su ubijali, grozno. To je krvav Novi Sad bio. To su zatrvene porodice i jevrejske i srpske. Koliko smo mi bili između, družili se, a onda samo odjednom nemaš. Opusteo grad", objašnjava svedok racije Mirjana Prodanović Niketić.

Ljudi su ubijani po celom gradu, leševi zakopavani na više lokacija ili bacani pod led u Dunav.

"Zajedno su se uhvatili brat i sestra i skočili u Dunav", kaže Mirjana Prodanović Niketić.

Episkop bački Irinej, umirovljeni episkop mileševski Filaret i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel služili su pomen žrtvama, nakon čega su položeni venci ispred spomenika. 

"Svake godine bez izuzetka, izražavamo nadu i zaričemo se da ćemo učiniti sve što možemo, da se tkaav ili sličan zločin ne ponovi. Ni kod nas ni bilo gde u svetu. To je naš moralni imperativ", rekao je episkop bački Irinej.  

"Pitate se da li se to uopšte i dogodilo. Jeste dogodilo se, ali nekako dobije oblik priče i to je pokušaj da se razume i prihvati i najteža stvarnost", rekao je Isak Asiel.

Venac je položio i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predstavnici Pokrajinske skupštine, kao i ambasadori Mađarske, Izraela, zatim delegacija Matice romske i potomak žrtava Branislav Milić.

Venac sa Rečne flotile spustio je predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Tri dana trajalo je svirepo ubijanje tog najhladnijeg januara u istoriji grada Novog Sada, kada je živote izgubilo 1.300 ljudi. Najviše Novosađana stradalo je na današnji dan. Civili i nedužni Srbi, Romi, Jevreji, ali i svi protivnici Hortijeve strahovlade zatvarani su, mučeni, pogubljeni i u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

Uz Novosadsku u raciji u južnoj Bačkoj zvanično je stradalo preko 4.000 ljudi. Počela je 4. januara u Žablju i Čurugu, a završena je u Bečeju 29. januara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи