Ne prodaje se Železnička škola; Šarčević: Neko napravio previd

Železnička tehnička škola u Beogradu ipak se ne prodaje. Neko je napravio previd, kaže ministar Mladen Šarčević.

Vest da se prodaje Železničko-tehnička škola u Beogradu uznemirila je i profesore i učenike pa su, umesto časa, održali miran protest u dvorištu škole. Prodaja je oglašena da bi se isplatio dug Železnica Srbije radnicima. Ipak to se neće desiti, tvrdi ministar prosvete. Problem je kaže, nastao prilikom podele kompanije na četiri nove.

"Šta se dešava sa nastavom, šta se dešava u četvrtak, mi dolazimo na posao, da li smemo da uđemo u školu, ne smemo, šta s đacima, da li smo mi na ulici ili iznajmljujemo neke druge prostorije, nekih drugih škola, pa tamo održavamo nastavu", upitao je profesor saobraćajne grupe predmeta Filip Sajić.

Posao im je da edukuju, ali jutros nisu imali odgovore na mnoga pitanja. Vest da bi zgrada koju dele Srednja i Visoka železnička škola sutra mogla na doboš, na kratko je prekinula nastavu:

"Nije lepo, jer nam na polovini školske godine govore da će prodati školu, gde ćemo mi sada završiti, gde ćemo kako ćemo nastaviti dalje školovanje", rekla je Aleksandra Ratkov, studentkinja Visoke železničke škole.

Prodaju zgrade oglasio je javni izvršitelj: Početna cena je oko 340 miliona dinara. Da se plati dug radnicima Železnice koji su tužili firmu zbog neplaćene naknada za smenski rad. Zašto - pitaju se čelnici škole - kada njihova dokumenta pokazuju da je vlasnik objekta neko drugi.

"Imamo izvod iz privrednog suda da smo 1993, da je osnivač Republika Srbija i vlasnik Republika Srbija. Koliko neku usmenu informaciju imamo, od 2006. godine se prelazi na katastar i očigledno tu dolazi do neke greške", rekao je direktor Železničko-tehničke škole u Beogradu Dejan Aleksić.

Prema njegovim rečima, nije iz Suda prepisano da je vlasnik škole Republika Srbija, već su u nekom trenutku upisane, pretpostavljamo greškom - ŽeleznicSrbije AD.

Ko je zapravo vlasnik, iz Železnica još nemaju odgovor. Ministar je optimista.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je neko prevideo, da jnj došlo do podele Železnica na četiri kompanije i onda je ta imovina tako zapala.

"U suštini nije ni tačna podela. Nas je Pravobranilaštvo izvestilo odmah, mi smo juče uložili prigovor da se to ne desi, jer je rok do 24. U svakom slučaju, neće škola iz svog prostora, jer državi treba taj kadar i drugo nekakva greška koja je nastala u toj imovini će se ispraviti", naveo je Šarčević.

Nadomak odlaska na doboš nedavno je bio i Saobraćajni institut CIP, takođe zbog izgubljenih sporova sa radnicima Železnice. Licitacija je obustavljena posle dogovora da dug isplati kompanija, i to u nekoliko rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво